Altın fiyatlarında düşüş devam ediyor, yatırımcılar umutsuz

Altın Fiyatları son üç yılın dibinde.. Fiyatlardaki erime, tahminlerin birçoğunu da boşa çıkardı

Altın fiyatlarında düşüş devam ediyor, yatırımcılar umutsuz

Altının onsu bugün de 1.280 doların altında seyrederken, yatırımcılar umudu kesti, uluslararası piyasalarda tahminler bir bir geri çekilmeye başladı.

Altın Fiyatları umutsuz vaka... Değeri mum gibi eriyen ve son üç yılın dibinde düşmeye devam eden altın için yatırımcı umudunu kesti. Uluslararası piyasalarda ise tahminler geri çekilmeye başladı. Geçen haftayı rekor düşüşle kapatan altın, dün de yeni haftaya diplerden 'merhaba' demişti. Gelenek bozulmadı altın bugün de 1.280 dolar seviyesinin altında işlem görüyor. 

FED'DEN SONRA ÇİN DARBESİ

Yeni haftayla birlikte altın fiyatlarında Çin'den gelen haberler de etkili olmaya başladı. Çin Merkez Bankası, piyasadaki nakit sıkıntısına müdahale etmeyeceğini belirterek faizlerin yükselmesine izin verdi. Geçen 12 yıl boyunca sürekli prim yapan ve adını 'güvenli liman'a çıkaran altın, bu yıl başından itibaren yüzde 24 değer kaybetti. Son dönemde tarihi düşük seviyelerini gören altının ons fiyatı için beklentiler kötümser. 

TAHMİNLERE GERİ VİTES

Uluslararası kurumlar altın tahminlerini bir bir düşürüyor. Daha önce spot altının 2013 sonunda 1435 dolar olacağını söyleyen Goldman Sachs, bu tahminini 1300 dolara revize etti. 2014 tahmini ise, 1270 dolardan 1050 dolara kadar indirildi.

YÜZDE 10 GERİ ÇEKTİ

İsviçreli UBS ise, 2013 yılı ortalama altın fiyatı tahminini yüzde 10 aşağı çekerek 1580 dolardan 1440 dolara revize etti. 2014 ortalama fiyat tahmini ise, 1625 dolardan 1325 dolara çekildi. Benzer şekilde Bank of America-Merrill Lynch de 2013 için ortalama fiyat tahminini 1680 dolardan 1478 dolara düşürdü.

ARTIK DESTEKLENMİYOR

BofA-Merrill Lynch, küresel konjonktürün artık altını desteklemediğini söyledi ve değerli metaller üzerinde baskının devam edeceğini öngördü. Kuruma göre, ABD’de toparlanan büyüme, yükselen faizler ve düşük enflasyon altın için negatif bir senaryoyu hazırlıyor.

ROUBINI: 1000 DOLARA GERİLER

Kriz kahini olarak bilinen New York Üniversitesi Ekonomi Profesörü Nouriel Roubini de altına hücum döneminde sona gelindiği görüşünde. Ünlü ekonomiste göre 2015 yılında altın 1000 doların altına gerileyebilir.
<< Önceki Haber Altın fiyatlarında düşüş devam ediyor, yatırımcılar... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER