Çok tartışılan yasa tümden değişti

Kadrolu çalışan işçileri de taşeron işverenin işçisi haline dönüştürecek düzenleme, torba yasa tasarısından çıkarıldı.

Çok tartışılan yasa tümden değişti

Ta­şe­ron iş­çi­li­ği­ni yay­gın­laş­tı­ran, kad­ro­lu ça­lı­şan iş­çi­le­rin ta­şe­ron iş­çi­li­ği­ne kay­dı­rıl­ma­sı­na izin ve­ren tor­ba ta­sa­rı Mec­li­s’­te tüm­den de­ğiş­ti. Ya­pı­lan de­ği­şik­lik­le ta­şe­ron­lu­ğu yay­gın­laş­tı­ra­cak mad­de ta­sa­rı­dan çı­ka­rıl­dı.

SENDİKALARIN BAŞARISI

TBMM Plan ve Büt­çe Alt Ko­mis­yo­nu­’n­da gö­rü­şü­len tor­ba ta­sa­rı­nın bi­rin­ci mad­de­si, İş Ka­nu­nu­’nun ta­şe­ron­lu­ğu sı­nır­la­yan ikin­ci mad­de­si­ni gev­şe­te­rek kad­ro­lu ça­lı­şan iş­çi­le­rin de ta­şe­ron iş­ve­re­nin iş­çi­si ha­li­ne dö­nüş­tü­rül­me­si­nin önü­nü açı­yor­du.

Bu mad­de ya­sa­laş­mış ol­say­dı, ha­len kad­ro­lu ça­lı­şan 13 mil­yo­nu aş­kın kad­ro­lu iş­çi, ta­şe­ron iş­çi­si­ne dö­nüş­me ris­kiy­le kar­şı kar­şı­ya ka­la­cak­tı. Bu mad­de, Türk-İş, Hak-İş ve DİS­K’­in or­tak ha­re­ket edip hü­kü­me­t­le yap­tık­la­rı gö­rüş­me so­nu­cun­da ta­sa­rı­dan tüm­den çı­ka­rıl­dı.

KAMUYA YETKİ İPTAL EDİLDİ 

Ha­zır­la­nan ta­sa­rı, ta­şe­ron şir­ket­le­rin ka­mu­da ça­lış­tı­ra­ca­ğı iş­çi­le­ri be­lir­le­me ko­nu­sun­da ka­mu ku­rum­la­rı­na bir an­lam­da yet­ki ve­ri­yor­du. Bu­na gö­re, ka­mu ku­rum­la­rı ta­şe­ron şir­ket­le­rin ça­lış­tı­ra­ca­ğı iş­çi­le­ri be­lir­le­me yet­ki­si­ni söz­leş­me­ye ya­za­cak­la­rı hü­küm­ler­le ken­di­le­ri­ne ala­bi­le­cek­ler­di. Bi­rin­ci mad­de­nin kal­dı­rıl­ma­sıy­la bu yet­ki­nin de önü ka­pan­dı, ta­şe­ron şir­ket­le­rin ka­mu ku­rum yö­ne­ti­ci­le­ri­nin ona­yı­nı al­ma­dan ken­di ge­ti­re­ce­ği iş­çi­ler­le hiz­me­ti yü­rü­te­bi­le­cek.

Bugün


<< Önceki Haber Çok tartışılan yasa tümden değişti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER