Havacılıkta Türk-Rus işbirliği

Rusya ile uçak seferlerinin artırılmasından bağlantılı uçuşlara, hava sahası kullanımından kod paylaşımına kadar detaylı bir anlaşmaya imza attıldı.

Havacılıkta Türk-Rus işbirliği

SHGM'den yapılan açıklama göre, Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi başkanlığında her iki ülkenin sivil havacılık heyetlerinin katılımıyla  İstanbul'da bir toplantı gerçekleştirilerek, İkili Havacılık Anlaşması  imzalandı.
         
Anlaşmaya göre, İstanbul'dan Krasnodara'a 2, Ufa'ya 2, Kazan'a 4, Omsk'a  4 ilave frekans tahsis edilirken, Trabzon'dan Krasnodar, Rostov ve Sochi'ye  7'şer, Ankara'dan Moskova, Krasnodar, Rostov, Sochi için de 7'şer frekans olmak  üzere toplamda 61 frekans ilave hak elde edildi.
         
Öte yandan, Samsun-Krasnodar ve Türkiye'deki noktalardan Rusya'daki  Vladivostok noktasına tayin edilen havayolu sayısı ve frekans kısıtlaması  olmaksızın sefer düzenlenebilmesine imkan sağlanırken, Rusya'dan Samsun, Nevşehir  ve Gaziantep'e kısıtlama olmaksızın seferler yapılabilmesine karar verildi.
         
8 ülkeye Rusya üzerinden uçuş
         
Taraflar, Rusya'nın hava sahasını kullanarak diğer ülkelere yapılacak  uçuşlar konusunda da anlaşarak, havacılıkta çok stratejik bir işbirliğine adım  attı. Bu kapsamda, Türk havayolu işletmeleri CIS ülkelerine (Azerbaycan, Beyaz  Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Tacikistan,  Rusya Federasyonu) uçuşlarında Rostov FIR'ı frekans kısıtlaması olmaksızın  kullanılabilecek.
         
Ayrıca, Tokyo, Osaka, Bişkek-Ulanbator seferlerinde haftada 21 frekansa  kadar Transsibirya hava sahasından geçiş yapılabilecek. Pekin, Şangay, Seul  seferlerinde ise mevcut güzergahlara alternatif olarak Transsibirya hava sahası  frekans durumuna bağlı olarak tercih edilebilecek.
         
Öte yandan, işletmelerin üçüncü taraf dahil olmak üzere kod paylaşımı  uygulamalarına katılabilmesine de karar verildi. Her iki ülkenin yoğun uçuş  trafiğinin talebe bağlı olarak, düzenli şekilde güncellenmesi ve çözümlerin kısa  sürede üretilmesi amacıyla Türkiye ve Rusya arasında yılda en az bir defa bir  müzakere yapılması da anlaşmaya eklendi.
<< Önceki Haber Havacılıkta Türk-Rus işbirliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER