Uluslararası örgüt rüşvet ağının fotoğrafını çekti

OECD, uluslararası rüşvet ağının fotoğrafını çekti. Hazırlanan rapora göre, tüm dünyada 3 milyar doları bulan rüşvetin maliyetinin yüzde 11’i halkın omuzlarına yıkılıyor.

Uluslararası örgüt rüşvet ağının fotoğrafını çekti

Av­ru­pa Eko­no­mik İş­bir­li­ği ve Kal­kın­ma Ör­gü­tü (OECD), rüş­ve­tin tüm dün­ya­da­ki ağı­nın na­sıl iş­le­di­ği­ni or­ta­ya koy­mak için son 15 yıl­da­ki 427 va­ka­yı in­ce­le­di. 1999-2014 ara­sı­nı kap­sa­yan araş­tır­ma­da, 86 ül­ke­de ya­ban­cı firmaların bulundukları ülke yet­ki­li­le­rine ve­rdiği rüş­vet­ler ana­liz edil­di.

YÜZ­DE 57’Sİ KA­MU İHA­LE­Sİ

Ra­po­ra gö­re, özel­lik­le or­ta ge­lir se­vi­ye­li ül­ke­ler­de yo­ğun­la­şan rüş­ve­t 3,1 mil­yar do­la­rı bul­uyor. Ve­ri­len rüş­ve­t, iha­le ve ben­zer iş­lem­le­rin yüz­de 10,9’u­na te­ka­bül ediyor. Ra­por­da, rüş­ve­tin yüz­de 57 ile en çok ka­mu iha­le­le­rin­de ve­ril­di­ği­ne dik­kat çe­kil­di.

Bu ne­den­le, ve­ri­len rüş­ve­ti kar­şı­la­mak için şir­ket­le­r iş­çi­le­rin ma­aş­la­rı­nı da­ha dü­şük üc­ret­ten ödüyor. Ayrıca iha­ley­le alı­nan ka­mu hiz­met­le­ri­ne har­ca­nan pa­ra­ ar­tıyor, yani rüş­ve­tin ma­li­ye­ti yi­ne hal­kın ce­bin­den çık­ıyor.

ÜST YÖ­NE­Tİ­Cİ­LER ÖNDE

Bir baş­ka dik­kat çe­ken nok­ta ise rüş­vet va­ka­la­rı­nın yüz­de 53’ün­e ku­rum­sal yö­ne­tim ya da CE­O’­la­rın adı ka­rış­tı. En çok rüş­vet alan­la­r ise yüz­de 80 ile dev­let kurumlarında ça­lı­şan­la­r ol­du­. Bun­la­rı, yüz­de 7 ile dev­let ve hü­kü­met baş­kan­la­rı, yüz­de 4 ile ba­kan­lar iz­le­di.

(BUGÜN)
<< Önceki Haber Uluslararası örgüt rüşvet ağının fotoğrafını çekti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER