Yandaş medyaya bir 'kamu' ayrıcalığı daha!

2014 yılında kamu reklamları yandaş medyanın televizyon kanallarına aktı.

Yandaş medyaya bir 'kamu' ayrıcalığı daha!

2014’te hükümete yakın medya organları kamu kuruluşlarının reklamlarına adeta ipotek koydu. Halkbank, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Emlak Konut, THY ve Çaykur gibi kamu şirketleri milyonlarca liralık reklamı, reytingine bakmadan hükümete yakın televizyonlarda yayınladı. Samanyolu Haber, Samanyolu, Meltem ve Bugün televizyonlarına ise 2014’te hiç reklam vermedi.
2014 yılında en fazla reklam veren 6 kamu şirketinin milyonlarca liralık televizyon reklamlarında en büyük payı, düşük izlenme oranlarına sahip olsa da hükümete yakın medya kurumları aldı. 

Hem izlenme oranları hem de objektif yayıncılıkta önde giden kanallar ise reklam verilmeyerek cezalandırıldı. Nielsen’in ADEX reklam verilerine göre, 2014 yılında ATV Medya Grubu 4 kanalı dahil; Çaykur, THY, Vakıfbank, Ziraat, Halkbank, Emlak Konut’un reklamlarını 272 bin 286 saniye ile en çok yayınlayan kanal oldu. A Haber, ATV, A Spor ve ATV Avrupa ile NTV, Kanal 24, TGRT Haber, TVNet, Ülke, Kanal A, Kanal 7, Haber Türk ve Beyaz TV’de 1 milyon 170 bin 81 saniye reklam yayınlanırken; CNN Türk, Kanal D ve Fox TV 89 bin 939 saniye reklam alabildi. Samanyolu Haber, Samanyolu TV, Meltem TV, Bugün televizyonlarına ise 2014 yılında hiç reklam verilmedi.

17 Aralık büyük rüşvet ve yolsuzluk Operasyonunun ardından  iktidara yakın televizyon kanalları kamu şirketlerinin verdiği reklamdan aslan payını alırken, hem reyting ve izlenme hem de objektif yayıncılıkta önde giden kurumlar adeta cezalandırıldı. 

CNN Türk, Fox TV,  Kanal D gibi reytingi iyi kanalların kamudaki büyük reklam veren şirketlerden aldığı reklam payı azaldı. Buna karşın, A Haber, Kanal 24 TV, TVNet, Beyaz TV ve Kanal A gibi daha çok hükümet yanlısı yayınlarıyla öne çıkan televizyonların reklam yayın saatlerinde patlama yaşandı. Normal şartlar altında izlenme oranlarına göre dağılan reklam payları, son yılda ‘iktidara sahip çıkma oranı’na göre şekillendi.



Zaman
<< Önceki Haber Yandaş medyaya bir 'kamu' ayrıcalığı daha! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER