Zorunlu deprem sigortasında yeni fiyatlar belli oldu

Yeni deprem yönetmeliğine göre yapılan binalar zorunlu deprem sigortasında avantajlı olacak

Zorunlu deprem sigortasında yeni fiyatlar belli oldu

Zorunlu deprem sigortası tarife ve talimatı  ile genel şartlarında yapılan güncellemelerle yeni deprem yönetmeliğine göre  yapılan binalar zorunlu deprem sigortasında avantajlı olacak.
         Doğal Afet Sigortaları Kurumu'ndan (DASK) yapılan açıklamaya göre,  zorunlu deprem sigortası tarife ve talimatı ile genel şartları 1 Ocak 2013'ten  itibaren geçerli olacak şekilde güncellendi. Afet Sigortaları Kanunu'na istinaden  yapılan güncelleme ile birlikte inşaat ruhsatı tarihi 2007 yılı veya sonrası olan  binalara tarife fiyatı üzerinden 1 Mart 2013 tarihinden itibaren yüzde 10 indirim  yapılacak.

         Zorunlu deprem sigortası poliçe yenilemelerinde yapılan yüzde 20 indirim  de devam ediyor. Zorunlu deprem sigortası için yüzde 10 inşa yılı indirimi ve  yüzde 20 yenileme indiriminden aynı anda yararlanıldığında toplam indirim yüzde  30'a varıyor.
         
         -''Birinci derece risk bölgesindeki 100 metrekare konutun aylık ortalama  primi 14 lira''-
         
         Zorunlu deprem sigortasında prim tutarları inşaat metrekare birim  maliyetlerindeki artışa göre güncellendi. Bu durum, prim tutarlarında yaklaşık  yüzde 9 oranında artış anlamına geliyor. Birinci derece deprem risk bölgesindeki  100 metrekare betonarme bir konutun yıllık (indirimsiz) prim tutarı 164 lira,  aylık yaklaşık 14 lira olarak belirlendi.
         Zorunlu deprem sigortasının teminat üst limiti ise korundu. Zorunlu  deprem sigortası kapsamında yapı tarzı ayrımı yapılmaksızın konutlara en çok 150  bin liraya kadar teminat veriliyor. Yapılan son güncellemeyle birlikte toplu  başvurularda uygulanan grup indirimi de, yaygın kullanılmaması nedeniyle  kaldırıldı. Bunun yerine inşaat ruhsat tarihi 2007 ve sonrası olan binalara yüzde  10 ek indirim uygulaması başlatıldı.
         Bu yıl yüzde 20 olarak aynen korunan yenileme indiriminin de 2014  yılından itibaren iki kademeli uygulanması planlanıyor.
         
         -''Depreme hazırlıkta sigortalı konut sayısının artırılmasına büyük önem  veriyoruz''-
         
         Açıklamada görüşlerine yer verilen DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet  Yazıcı, Ege Denizi'nde Bozcaada açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki  depremin İstanbul'un yanı sıra İzmir, Bursa, Çanakkale, Kocaeli, Balıkesir ve  Edirne'de etkili bir şekilde hissedildiğini hatırlatarak, ''Çeşitli bölgelerde  sıklıkla meydana gelen küçük ve orta ölçekli depremler, depreme hazırlıklı  olmamız gerektiğini bize her an hatırlatıyor. Depreme hazırlıkta, güvenli konutu  teşvik edecek mekanizmalara ve sigortalı konut sayısının artırılmasına büyük önem  veriyoruz'' değerlendirmesini yaptı.
         Yeni düzenlemelerin daha güvenli konutların inşasını teşvik eden yönleri  bulunduğunu ifade eden Yazıcı, ''Yapılan sistem iyileştirmesi sonrasında  kurumumuz, Mart ayından itibaren Ulusal Adres Veri Tabanı kayıt sistemine göre  poliçe düzenlemeye başlayacak. Bu sistemi kullanarak sigortalı ve sigortasız  binaları hem daha etkin takip etmeyi hem de yeni yapının oturması ile birlikte  sigortalamada ve primleri belirlemede daha risk odaklı bir altyapı kurmayı  hedefliyoruz'' bilgisini verdi.
<< Önceki Haber Zorunlu deprem sigortasında yeni fiyatlar belli oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER