Elektronik para dönemi


Pek çok ülkede ilgi gören elektronik para uygulaması Türkiye'de de yerini aldı. Uygulamayı talep eden kurumlara lisans veriliyor. Türkiye'de elektronik para lisanslarının alınmasına katkı sunan KPMG Türkiye'den Sinem Cantürk, lisanssız şirketlerin kanun dışı görüldüğünü vurguluyor; "Sistemin güvenliği için kayıt altına girmek önemli." uyarısında bulunuyor.

Cantürk, ödeme ve elektronik paranın dünyada önemli yeri olduğunu anlatıyor. Cantürk, Türkiye'de de alana ilginin arttığını dile getiriyor ve şu örnekleri veriyor:
"Dünya devleri Western Union, Money Gram, Pay Pal lisansı aldı veya alma gayretinde. Kimi yabancı şirketler yerli şirketlere 'siz şirketi kurup lisans alın, biz sizlere ortak oluruz veya sizleri satın alırız' önerisi ile gidiyor. Bu kurumların kısa vadede bankalar ile yarışmaları söz konusu değil. Çünkü bankalarda bu hizmetler mobile ve web ortamına uyumlu. Ayrıca banka hizmetlerinden daha ayrı ödeme ve ücret şartları barındırdığı için tüketiciler tarafından uygun bulunuyor."

Cantürk, Temmuz ayından itibaren ödeme ve elektronik para kurumu lisansını alma hakkı elde eden sekiz firmadan beşinin ve başvuru etabında bulunan 30 firmadan 20'sinin KPMG Türkiye müşterisi olduğunu bildiriyor ve şunları kaydediyor:

"Yeni kanuna göre ödeme alma, havale, elektronik fon nakli için BDDK'dan lisans alması gereken firmalar artık kendi sistemleriyle faaliyet yürütebilecekler. Uyum kapsamında lisansa başvuracak firmaların yürütülecek operasyonlara göre gereksinimleri yenileniyor. Bağımsız denetçilere ise söz konusu gereksinimlerin karşılanma durumunu kontrol etmek ve kurumlara lisansı alma yönünde rehberlik etmek görevi kalıyor. Lisans alınması gereken tarihler esas alındığında Haziran ayından itibaren başvuru yapmayan veya lisans almayan şirketler kanun dışı faaliyet yürütmüş oluyor. Bu noktada daha lisans almamış, lisans alma sürecine dâhil olmamış her kurum hizmet devamlılığı bakımında büyük risk taşıyor. Bu durumun bilincinde olan kurumlar süratle lisans alarak sektörde lider olmayı hedeflemektedir."
CİHAN
<< Önceki Haber Elektronik para dönemi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER