Enerji Bakanı Alaboyun, Akkuyu NGS sahasını inceledi

Enerji Bakanı Alaboyun, Akkuyu NGS sahasını inceledi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Mersin-Akkuyu'da inşa edilen Akkuyu NGS'nin inşaat sahasında incelemelerde bulundu. Alaboyun'a ziyaretinde Müsteşar Yardımcısı Necati Yamaç, Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanı İbrahim Halil Dere, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanı (TAEK) Zafer Alper, Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Asım Cengiz, Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Fuad Akhundov ve şirket yöneticileri eşlik etti.

Önce Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Fuad Akhundov ve şirket yöneticileriyle beraber inşaat sahasını gezen Bakan Alaboyun, Akkuyu NGS Projesi'nin geldiği aşama ve yapılacak çalışmalar ile ilgili Akkuyu Nükleer İnşaat Direktörü Dmitry Tveritinov'dan brifing aldı. Santralin inşaat teknolojisi ve çalışma prensiplerini kısa bir tanıtım filmi eşliğinde anlatan Tveritinov, santralin, depremsellikten uçak çarpmasına ve nükleer sızıntıya kadar birçok riskli duruma karşı güvenli olduğuna dikkat çekti.

Akkuyu Nükleer Güvenlik Müdürü Alexey Andropov, proje kapsamında alınan güvenlik tedbirleri hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Nükleer santrallerin hem inşa aşamasında hem de güvenliğinin sağlanması konusunda uluslararası kurallara bağlı olduğunu belirten Andropov, "Rusya Federasyonu, nükleer santrallerin korunmasında dünyada en ileri ülkelerden biridir. Çok eskiye dayanan deneyimimizi diğer ülkelerle de paylaşıyoruz." diye konuştu.

Akkuyu NGS Projesi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun da Akkuyu NGS'nin Türkiye'nin ilk nükleer santral deneyimi olduğunu belirterek, "Bu açıdan projeyi çok önemsiyoruz." dedi. Gelişen dünyada nükleer santrali bulunmayan ülkelerin enerjide geleceğinin olamayacağına dikkat çeken Alaboyun, şunları kaydetti: "Sonuçta kendi enerji kaynaklarımız sınırlı. Petrol ve doğalgazda büyük oranda dışı bağımlıyız. Nükleer santraller baz yük santralleridir. Bu santraller 24 saat çalışır, temiz enerji üretir ve ayrıca enerji arz güvenliğimizin sağlanması açısından son derece önemlidir." Akkuyu NGS'nin Türkiye için bir model olacağını vurgulayan Alaboyun, "Bu model belki de Türkiye'deki nükleer enerji algısını pozitife dönüştürecek. Dolayısıyla bu proje son derece önemli." şeklinde konuştu.

Akkuyu NGS'nin dünyadaki en güvenli nükleer santrallerden biri olacağına inandığını ifade eden Bakan Alaboyun, bu konuda Rusya'nın teknolojisi ve bilgi birikimine güvendiklerini söyledi.

Son günlerde proje hakkında çıkan spekülatif haberlere de değinen Alaboyun, "Zaman zaman bu projeye dair basında spekülatif haberler çıkıyor. Bakanlık tarafından teyit edilmedikçe bu tür haberlere itibar edilmemelidir. Rusya, Türkiye'nin en iyi partnerlerinden biridir. Örneğin, doğalgazda Rusya bizim için iyi bir tedarikçidir. Hem enerji hem de diğer tüm sektörlerde Türk ve Rus firmaların işbirliği içinde olmalarını arzu ediyoruz." dedi.

Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Akhundov ise "Sermaye ve teknolojimiz her ne kadar Rusya'ya ait olsa da biz bir Türk şirketiyiz. Türkiye için böylesi tarihi bir projeye imza atmaktan son derece gurur duyuyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi nihai hedefimiz Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023'e kadar projeyi tamamlamaktır. Tabii daha hızlı hareket ederek projeyi 2023'ten de önce tamamlamaya çalışacağız." ifadelerini kullandı.

AKKUYU NGS HAKKINDA

Tamamlandığında 4 bin 800 MW Kurulu güç kapasitesine sahip olması planlanan Akkuyu NGS Projesi, 4 üniteden oluşuyor. Her bir ünitenin gücü 1200 MW olacak. Akkuyu NGS Projesi'nin teknik referans santrali, Rusya'da inşaatı devam eden AES-2006 projeli Novovoronejskaya-2 Nükleer Santrali. Akkuyu Nükleer Santrali'nin işletme ömrü 60 yıl olacak. CİHAN
<< Önceki Haber Enerji Bakanı Alaboyun, Akkuyu NGS sahasını inceledi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER