Erzurum'da güneş enerjili seracılık sistemi yaygınlaştırılıyor


Erzurum'un Oltu ilçesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 'Yenilenebilir Güneş Enerjisi ile Örtü Altı Sebzecilik Projesi'ni uygulamaya soktu. Proje kapsamında 25 seracılık yapan 25 çiftçi eğitimden geçirildi.

Oltu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Yılmaz, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen söz konusu projenin maliyetinin 60 bin TL olduğunu söyledi. Murat, proje bütçesinin yüzde 10'u müdürlük bütçesi ve Oltu Ziraat Odası Başkanlığınca geriye kalan kısmı ise kalkınma ajanı tarafından karşılandığını belirtti.

Amaçlarının yenilenebilir enerji kaynaklarının bölgede kullanımını artırmak olduğunu belirten Yılmaz, "Müdürlüğümüz bahçesinde proje kapsamında 2 adet sera kurduk. Bu seralara 7 adet güneş paneli ile çalışan ısıtma sistemi kuruldu. Sistem gündüz güneşten aldığı ısı enerjisini depolayarak, bu enerji ile düşük gece sıcaklığında seramızı kontrollü bir şekilde ısıtmaktadır. Kurulan bu sistem kışın üretim yapmak için tasarlanmamıştır. Amacımız; özellikle erken ilkbaharda ve sonbaharda bölgemizde, gece ile gündüz sıcaklık farkının yüksek olması nedeni ile gece vuku bulan düşük sıcaklıklardan bitkileri korumaktır. Böylece seramıza en az bir ay önce fide dikebilir, yine sonbaharda seramızdan, bir ay daha fazla süre ile ürün alarak toplamda 2 ay üretim sezonu uzatmış oluyoruz." dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar ise coğrafi olarak Türkiye'nin 4 büyük şehri olan Erzurum'da ilçeler arasında iklim farklılığını görüldüğünün bunun ise ürün çeşitliliğine de yansıdığını kaydetti. Akar,
"Oltu, Olur, Tortum, Uzundere gibi kuzey ilçelerimizde arazi yapısı gereği yoğun tarımın yapılarak birim alandan daha fazla gelir elde edilebilecek alternatif tarım tekniklerini çiftçiye kazandırma hedefindeyiz. Bu kapsamda ilimizde yaklaşık 38 farklı kalemde yapılan tarımsal desteğin yanı sıra, sebze üreticilerine yer tahsisi, yerel ürün pazarı kurulması gibi güncel gelişmeler dışında Çoruh Nehri Rehabilitasyon Projesi uygulamalarında gerek il müdürlüğümüz gerekse Müdürlüğümüz teknik desteği ile ORKÖY'ün bölge çiftçisine yönelik, büyük destekler yapılmış ve yapılmaya devam edecektir. 'Yenilenebilir Güneş Enerjisi İle Örtülü Alanda Seracılık Projesi' Erzurum ve yöresinde bir ilk olma özelliği taşıyan proje kapsamında, güneş enerji sistemleri ile ısıtılacak olan ve örnek bir uygulama olma özelliği taşıyan serada üretim yapılacak. Bu örnek uygulamalarla ilgili olarak konu uzmanları tarafından 25 çiftçiye hem modern ve bilimsel metotlarla hem de yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak seracılık konularında bilgilendirildi. Böylece seracılık ve özellikle yenilenebilir enerjinin tarımda kullanımı konularında bölgede önemli bir farkındalık gerçekleşeceğine inanıyorum. Bölgemizde domates ve hıyar sebzeleri, iklimden dolayı Haziran ayında çıkıyor. Bölgede ilk turfanda yetiştirildiğinde, piyasada ürün bolluğu yaşanıyor. Dolayısıyla buradaki üretici, yetiştirdiği ürünü değer fiyatına satamıyor. Proje ile üretim sezonunun hem başında hem de sonunda üretim zamanı uzatılarak çiftçilerin piyasa fiyatından daha az etkilenmesi sağlanmış olacak ve ürüne göre ikinci ürün yetiştirme imkânına kavuşacaklardır." diye konuştu. CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER