Eskişehir'de koyun ve keçiler artık elektronik sistem ile takip edilecek


Eskişehir'de koyun ve keçilerin elektronik olarak kimliklendirilmesi ve kaydı projesi uygulamalarının Nisan 2016 tarihinden itibaren başlayacağı bildirildi.

Eskişehir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Salih Söğüt, koyun ve keçilerin elektronik olarak kimliklendirilmesi ve kaydı projesinin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nce hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması ve gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla yürüttüğü projelerden biri olduğunu söyledi. Söğüt, proje ile aynı zamanda Avrupa Birliği'ne uyumlu, sağlıklı ve güvenilir verilere dayanan kayıt sisteminin güçlendirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Koyun ve keçi türü hayvanların küpeleme çalışmalarının Türkiye'de 2006 yılından beri yürütüldüğünü hatırlatan Söğüt, "Elektronik küpeleme ise proje kapsamında kuzu ve oğlaklarda nisan ayından itibaren uygulanmaya başlayacaktır. Küpelerin üzerindeki numara, el terminali aracılığı ile okutulup, kayıt sistemine aktarılmaktadır. Tüm küpeleme verileri ise bakanlık bünyesinde bulunan koyun keçi kayıt sistemi'nde tutulmaktadır." ifadesini kullandı.

Söğüt, il müdürlüğünce koyun, keçi kayıt sistemi kullanıcısı veteriner hekim ve veteriner sağlık teknisyeni/teknikeri personele elektronik küpeleme ve el terminali kullanımı ile ilgili eğitimlerin verildiğini aktardı. Söğüt, bu proje ile sağlanacak maddreleri ise şöyle sıraladı: "Hayvan hastalıklarının takibini kolaylaştıracak, okumada hata payını en aza indirecek, uygulama kolaylığı sağlayacak, zamandan tasarruf ettirecek, devlet desteği sağlayacak, hayvanların takibini kolaylaştıracak, güvenilir gıda tüketimini sağlayacak, sağlıklı gıda tüketim zinciri kuracaktır."
CİHAN
<< Önceki Haber Eskişehir'de koyun ve keçiler artık elektronik sistem... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER