FT: AB göçmen krizi için Erdoğan'a boyun eğiyor


İngiliz Financial Times gazetesi, Avrupa Birliği'nin (AB) yüzleştiği göçmen krizine çözüm arayışları sürecinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a 'boyun eğmek' zorunda kaldığını yazdı.

İngiltere'nin saygın gazetelerinden Financial Times'in 'Küresel Kavrayış' köşesinde, Brüksel muhabiri Alex Barker'ın imzasını taşıyan yazıda, AB'nin Türkiye'ye ilişkin medyada yapılan kısıtlamalara ve Kürtlerle arasında artan gerilime rağmen göçmen sorununun her şeyin önüne geçtiği belirtildi.

Yazı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Nobel Barış Ödülü'nde favoriler arasında gösterilen Almanya Başbakanı Angela Merkel'e atıfta bulunduğu, "Birileri mülteci kabulünde laf ediyor. '30 bin-40 bin (kişi) alacağız' diyor, Nobel'e aday gösteriliyor... 2,5 milyon mülteci var bizde, kimsenin umurunda değil." ifadeleri hatırlatılarak başlıyor. Gazete, üst düzey AB yetkililerinin, bu yıl yaklaşık 900 bin göçmenin Avrupa ülkelerine ulaşmasının ardında Erdoğan'ın olduğundan şüphelendiğini iddia ediyor. Yazıda, "Doğru mu yanlış mı bilinmez ama umutsuz bir diplomat şaka ile karışık 'sadece Tanrı'nın ve Erdoğan'ın' kendilerini rahatlatabileceğini' söyledi." ifadelerine yer veriliyor.

PIERINI: ERDOĞAN'A DİZ ÇÖKEREK GİTTİK

Gazeteye konuşan AB'nin eski Türkiye Büyükelçisi Marc Pierini, Pazar günü için planlanan fakat henüz netleşmeyen Türkiye-AB Zirvesi sırasında imzalanması beklenen anlaşma ile ilgili "Anlaşma siyasi bir paniğin eseri. Erdoğan'a diz çökerek gittik. O da şimdi bizimle oyun oynuyor." ifadelerini kullanıyor. Yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Avrupa Komisyonu Başkanı ve eski Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker'ın da katıldığı görüşmelerde, Lüksemburg'dan 'Bir Türk şehri büyüklüğünde bir ülke' yorumunda bulunduğu hatırlatılıyor. Ayrıca yazıda, Brüksel ve Berlin'in, Türkiye'deki 1 Kasım seçiminde, Erdoğan'ın partisi AK Parti'nin başarılı olmasını umut ettiği belirtiliyor.

"TÜRKİYE, AVRUPA'NIN 'TAMPON BÖLGESİ' OLACAK"

Avrupa'nın iddiali göçmen anlaşması için adil bir bedel ödediği ifade edilen yazıda, gelecek aylarda milyonlarca Suriyelinin Türkiye'de istihdam ve eğitim alanlarında daha fazla hakka sahip olabileceği kaydediliyor. Sınır kontrollerinin de sıkılaştırılacağının altını çizen gazete, bir yıl içinde 'geri kabul anlaşmasının' tamamen uygulanması halinde binlerce kaçak göçmen Türkiye'ye geri gönderilebileceği, böylelikle tampon bir bölge oluşturulabileceği vurgulanıyor.

AB BÖLÜNMÜŞ DURUMDA

Bütün beklentilere karşın anlaşmada halen bazı tehlikelerin olduğuna dikkat çekilen yazıda, AB üyelerinin Türkiye'ye maddi yardım yapma konusunda hemfikir olmadığı belirtiliyor. Gazete, Türkiye'nin üyelik sürecinde Kıbrıs müzakerelerine yönelik engellemelerin devam ettiğine ve Paris saldırılarının ardından Türklere Schengen bölgesine vizesiz erişim imkanı sağlamanın çok zor olduğunun altını çiziyor. CİHAN
<< Önceki Haber FT: AB göçmen krizi için Erdoğan'a boyun eğiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER