Gazeteci Uğur Mumcu çeşitli etkinliklerle anıldı


Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı'nın önderliğinde, bu yıl 'Uğur'suz Yıllar' adıyla düzenlenen 23. Adalet ve Demokrasi Haftası'nın ilk paneli, Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gerçekleşti.

Çankaya Belediyesi, 1993 yılında hayatını kaybeden gazeteci yazar Uğur Mumcu için düzenlenen '23. Adalet ve Demokrasi Haftası'na da ev sahipliği yapıyor. Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı öncülüğünde, düzenlenen haftanın ilk paneli Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gerçekleşti.

Sosyal Demokrasi Derneği'nin düzenlediği panele, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Işık Kansu, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek ve Sosyal Demokrat Avukatlar Derneği (SDAD) Başkanı Kemal Akkurt katıldı. Panelin yöneticiliğini üstlenen SDD Başkanı Candır, Uğur Mumcu'nun yaşadığı yıllardaki öngörülerinin tek tek gerçek olduğunu belirtirken, SDAD Başkanı Akkurt da, düşünce özgürlüğünün, basın özgürlüğünün vazgeçilmez bir unsuru olduğunu belirtti ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bazı kararlarından örnekler sundu.

Yazar Işık Kansu da basın özgürlüğünün önemine dikkati çekerek, araştırmacı gazetecilik örneklerine Uğur Mumcu'nun hazırladığı Rabıta dosyasından örnekler verdi. Deniz Zeyrek ise basın özgürlüğünün anayasada yer almasına karşın arkasından sıralanan pek çok madde ile basın özgürlüğünün kısıtlandığını anlattı. Türkiye'de pek çok yasada basın özgürlüğünü kısıtlayıcı dolaylı ya da doğrudan hükümler bulunduğuna işaret eden Zeyrek, "Pek çok yabancı meslektaşımız 'Türkiye'de basın özgürlüğü bitti mi?' diye mesaj gönderiyor. Ben onlara 'hayır' yanıtını veriyorum. Türkiye'de pek çok aydın ve gazeteci bunun mücadelesini verdi, vermeye devam ediyor. Eğer bu soruya evet yanıtını verseydim Can Dündar'a Erdem Gül'e haksızlık ederdim." açıklamasında bulundu.

GENÇLİK KONSERİ İLGİ GÖRDÜ

23. Adalet ve Demokrasi Haftası kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Ankara Şubesi tarafından düzenlenen Çağdaş Gençlik konseri de başkentlilerden ilgi gördü. İlk olarak Kuğulu Park'ta planlanan ancak soğuk hava nedeniyle ÇSM'ye alınan konserde sahneye, eğitimlerine ÇYDD'nin bursuyla devam eden gençler çıktı.
CİHAN
<< Önceki Haber Gazeteci Uğur Mumcu çeşitli etkinliklerle anıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER