Gazeteciler Cemiyeti, baskı altındaki gazete yayın yönetmenlerini buluşturacak


Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, baskı altındaki medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenlerini bir araya getireceklerini belirtti. Olcayto, "Sorunları masaya yatıracağız. Buradan nasıl bir çıkış olabilir? Birlik olarak nasıl hareket edebiliriz? Bir de Cemiyet olarak en kısa zamanda bir izleme komitesi oluşturacağız." dedi.

CHP Medyaya Baskıları İzleme Komisyonu, antidemokratik baskılarla karşı karşıya olan medya kurumlarıyla yaptığı görüşmelerin ardından TGC Başkanı Turgay Olcayto'yu ziyaret etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve eski Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu ile CHP Milletvekili eski gazeteci Barış Yarkadaş'ın katıldığı görüşmede, medyaya baskı ve muhalif medyanın susturulmasına yönelik son operasyonlar değerlendirildi.

İktidarın, kamuoyunun bilgi edinmesini önlemek için her türlü engellemeyi yaptığını söyleyen Turgay Olcayto, "Bu yüzden basın özgürlüğümüz dünya sıralamasında son sıralarda sürünüyor. Bu koşullarda halkın bilgilendiğini söylemek mümkün değil. Mağdur olan gazetelerin, muhalif gazetelerin genel yayın müdürlerini toplayıp bu sorunları masaya yatıracağız. Buradan nasıl bir çıkış olabilir? Birlik olarak nasıl hareket edebiliriz? Bir de en kısa zamanda bir izleme komitesi oluşturacağız. Türkiye'de demokrasinin yeşermesini bekleyip durduk bu güne kadar. Demokrasi yeşereceği yerde kuruyor. Çok sesli toplumdan tek sesli toluma geçirmek istiyor bunu başımızdaki iktidar. O nedenle de demokrasi mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğiz." diye konuştu.

ENİS BERBEROĞLU: BASKI ALTINDAKİ MEDYA PES ETMİŞ DEĞİL

Medyaya baskıları değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu da "Medyaya belanın nereden geleceğini çok iyi bilen bir Meclis grubuna sahibiz. Bu belayla nasıl baş edeceğini de iyi bilen bir genel başkana sahibiz. Bu sebeple medyaya baskıların artacağı yönündeki işaretler bir internet fenomeni tarafından gündeme getirilip ve maalesef iş başında bulunan hükümet tarafından ne doğrulanıp ne yalanlanması üzerine biz ana muhalefet partisi olarak şerefli mesleğinize yıllarını vermiş siyasetçiler olarak durumdan vazife çıkardık." ifadelerini kullandı.

Kısa sürede baskı yapılan gazete ve televizyonların bir kısmını ziyaret ettiklerini belirten Berberoğlu, şöyle devam etti: "Burada edindiğimiz izlenimleri medya adına iletiyoruz. Önümüzdeki seçimlerde medyanın işini hakkıyla ve özgürce yapabilmesi için çatı örgütümüz Gazeteciler Cemiyeti'nin önderliği üstlenmesini istiyoruz. Burada bir izleme komitesi kurularak baskıdan mustarip olan medya kuruluşlarının seslerinin tek bir merkezde toplanması ve biz siyasetçilere aktarılmasını istiyoruz. Gezdiğimiz kuruluşlarda bizi umutlandıran gelişme, hiç kimse pes etmiş değil. Herkesi çok moralli gördük. Belki de bir medyanın tarihi kavşağında buluşma yaşanmış durumda. Bunların hepsi farklı editöryal tercihleri olan, farklı siyasi duruşları olan, farklı okur kitleleri olan kuruluşlar."

'MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜ TEHLİKEYE GİRİNCE, SİYASETÇİNİN ÖZGÜRLÜĞÜ DE TEHLİKEYE GİRER'

İktidarın medyayı birkaç şekilde cezalandırdığını söyleyen Berberoğlu, şöyle konuştu: "Bu iktidar medyayı şöyle cezalandırdı. Kimisine ticari beklentileriyle oynayarak yön verdi, kimisini ticari olarak cezalandırarak korkuttu. Bir başkasını cemaat etiketiyle yargıladı. Bir diğerini sosyalist diye dışladı. Ötekini ayrılıkçı dedi kapattı. Yapılanların hepsinin gerekçesi çok açıktı. Ama bugün gelinen noktada bagajlar aynı kalmak şartıyla, duruşlar aynı kalmak şartıyla iktidarın izlediği yöntemin zorbalık olduğu konusu tüm medyada aynı şekilde kabul görmüş durumda. Bu zorba yöntemle medyanın işine devam edemeyeceği gerçeği, herkes tarafından kavranmış durumda. İktidarın baskılarına tek ses olarak karşı çıkmak, tarihi bir fırsat olarak medyanın önündedir. Başkasının özgürlüğünü savunalım ki, kendi özgürlüğümüz tehlikeye girmesin. Siz gazetecilerin özgürlüğü tehlikeye girdiğinde biz siyasetçilerin özgürlüğü de tehlikeye giriyor."


CİHAN
<< Önceki Haber Gazeteciler Cemiyeti, baskı altındaki gazete yayın yönetmenlerini... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER