"Geçen yıl 561 milyon adet kitap ürettik, kişi başına 7,3 kitap düştü"


BURSA (CİHAN)- Tüyap Bursa Fuarcılık ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle düzenlenen Bursa 13. Kitap Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı. 300 yayınevinin katıldığı fuarda 600 yazar okurlarıyla buluşacak. Önümüzdeki hafta pazar günü akşamına kadar açık kalacak fuarda 80 etkinlik düzenlenecek. Türkiye Yayıncılar Birliği geçen seneki üretim rakamlarına göre kişi başına 7,3 kitap düştüğünü açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da katıldığı fuar açılış töreninde konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu, 2014 senesinin yayıncılık sektörü rakamlarını kamuoyu ile paylaştı. 2014 yılında 50 bin 752 çeşit kitap ürettiklerini dile getiren Zeynioğlu şunları kaydetti: "Geçen yıl, 561 milyon adet kitap ürettik. Kişi başına 7,3 kitap düştü. Üretilen kitap adedinde geçen yıla göre yüzde 4.6 artış sağladık. Geçen sene yayıncılık sektörünün toplam cirosu geçen seneye göre yüzde 2.9 artışla 2 milyar 381 milyon dolara yükseldi. Uluslararası Yayıncılar Birliği'nin 2014 verilerine göre Türkiye dünyanın en büyük 12.ci yayıncılık sektörü. Üretilen kitap, yayın çeşidinde de 11. sıradayız. Her yıl düzenli olarak büyüyoruz. Özellikle son 10 yılda yüzde 10'luk büyümelerle buraya geldik."

YASAKTAN DOLAYI RİSALE SADELEŞTİRİLMESİ OLMADI

İstanbul'dan sonra Türkiye'nin en büyük kitap fuarı olma özelliğini taşıyan Bursa Kitap Fuarı, ilk günden itibaren ziyaretçilerin büyük ilgisiyle karşılaştı. Özellikle çocuklar yayınevleri stantlarını büyük bir titizlikle inceledi. Fuarda stant açan Ufuk Yayınları da yeni çıkan kitaplarla ilgi odağı oldu. Ufuk Yayınları Reklam ve Pazarlama Müdürü Sezer Karadağ, "Bu sene de Bursa Kitap Fuarı'na Ufuk Yayınları olarak katıldık. Yeni kitaplarla okuyucularımızın karşılarındayız. Her sene olduğu gibi bu sene buraya bir risale sadeleştirilmesi yasaktan dolayı yetiştirilemedi. Onun dışında yeni kitaplarımızda Bursa fuarındayız. Son çıkan kitabımız; Harun Tokak beyin Ben Kudüs' kitabı. Harun Tokak, 2 yıldır Filistin Kimse Yok Mu Temsilcisi olarak görev yapıyor. Oradaki hatıralarını bir gezi rehberi tadında, hatırat tadında kitaplaştırdı. Gündem kitaplarımızla varız. Ali Ünal Bey'in kitaplarıyla varız. Fuarda yerimizi aldık. Bursalı kitap kurtlarını Tüyap Ufuk Standı'na bekliyoruz." dedi.

BURSALILAR FUAR ÖNCESİ KİTAP ALMAYIP FUARI BEKLİYORMUŞ

Kaynak Yayınları Bursa Kitap Fuarı Sorumlusu Halil Aydın ise şunları söyledi: "Biz yayın grubu olarak 3 ayrı stantla katıldık. Bursa bir kültür şehri. Önemli hazırlıklarımız oldu. Bursa'da dini ve kültürel kitapların çok fazla satıldığını biliyoruz. Tarihi ve kültürel bir şehrin zengin argümanları mevcut. Kitap okurunun fazla olduğu şehri. Bursa'daki kitapçılardan edindiğimiz bilgiye göre; vatandaşlar fuar öncesi kitap almayı bırakıyorlar, fuarın açılmasını bekliyorlarmış. Böyle de bir hazırlığı var Bursa'nın şehir olarak. Fuar süresince kampanyalarımızdan faydalanmaları için okuyucularımızı bekliyoruz."

Zambak Çocuk Yayınları Bursa Kitap Fuarı Sorumlusu Semih Genç de şöyle konuştu: "Okul öncesi yayınlara ve okul eğitim bölümü öğrencilerimize akıl oyunu ürünleri satıyoruz. Çocukların hem eğitim sistemine hem de zihinsel yönlerde gelişmelerini sağlıyor. Niloya setlerimiz var. Okul öncesi ürünlerle çocukların zeka seviyesini artırıcı özellikte eserlerimiz var. 100 temel eser setiyle de çocukların eğitim hayatına katkıda bulunacak kaynaklarımız var." diye konuştu.

İLKER BAŞBUĞ DA OKURLARIYLA BULUŞACAK

Bu yıl onüçüncü kez kapılarını açmaya hazırlanan Bursa Kitap Fuarı'nda aralarında İlker Başbuğ, İlber Ortaylı, Gülten Dayıoğlu, Can Dündar, Doğan Hızlan, İnci Enginün, Deniz Kavukçuoğlu, Hakan Bıçakçı, Doğu Yücel, Zeynep Oral, Ahmet Şık, Buket Uzuner, Yalvaç Ural, Bengi Semerci, Yekta Kopan, Hakan Akdoğan ve Üstün Dökmen gibi pek çok yazar, şair ve bilim insanı fuar süresince okurlarıyla buluşacak. CİHAN
<< Önceki Haber "Geçen yıl 561 milyon adet kitap ürettik, kişi başına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER