GEKA bu yıl 25 milyon lira destek sağlayacak


Denizli, Muğla ve Aydın'ın bölgesel kalkınması için çalışmalar yapan Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), 2015 yılı mali destek programlarını açıkladı. Bu yıl Alternatif Turizm, Üretim ve Ticaret Altyapısının Geliştirilmesi ile Yenilebilir Enerji Mali Destek programlarında toplam 25 milyon TL kaynak sağlanacağı bildirildi.

GEKA'nın destek programıyla ilgili Muğla'nın Menteşe ilçesinde düzenlenen basın toplantısına Vali Vekili Salih Gürhan, Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Daşgın, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata ve GEKA personeli katıldı.

GEKA Genel Sekteri Alata yaptığı açıklamada, proje teklif çağrısının 9 Şubat 2015 tarihinde ilan edildiğini söyledi. Bu yılki teklif çağrısında toplam 25 milyon TL'lik kaynağın Aydın, Denizli ve Muğla illerinden oluşan Güney Ege Bölgesi'nde kullandırılması planlandığını belirtti. Mali desteğin Güney Ege Bölgesi'nde alternatif turizmin yaygınlaşması ve geliştirilmesi amacıyla kâr amacı güden işletme ve gütmeyen kuruluşlara yönelik iki birleşenden oluştuğunu kaydeden Alata, "Bu program kapsamında 14 milyon 500 bin TL'lik kaynak bölgede projesi başarılı bulunan işletme ve kurumlara aktarılması planlanıyor. Toplam 8 milyon TL kaynak kâr amacı güden işletmelere yönelik Alternatif Turizm Mali Destek Programı'nda termal ve sağlık turizmi ile spor, macera ve doğa turizminin geliştirilmesinin yanısıra yöresel ürünlerin, tarihi ve kültürel öğelerin turizme entegre edilmesi amaçlandı. Azami proje süresinin 12 ay olduğu programa kâr amacı güden işletmeler, sermayesinin tamamı ya da yüzde 75'inden fazlası özel sermayeye ait olan işletmeler ile bu kapsamdaki küçük ve orta büyüklükteki işletmeler başvuru yapabilecek. Program kapsamında, doğal yaşam, termal turizm ve agro-turizm konseptine uygun konaklama tesisleri, su altı dalış, sörf, kitesörf, yamaç paraşütü, yelkencilik vb. eğitim merkezleri, alternatif turizmde butik otelciliğe yönelik konaklama tesisleri, yöresel ürünleri ve yerel kültürü içeren özel müzecilik, bölgenin turistik değerlerine özgü hediyelik eşya üretimi, termal konaklama tesislerinde hizmet kalitesinin iyileştirilmesi, tedavi odaklı faaliyetlerin geliştirilmesi vb. projelere asgari 50 bin TL, azami ise 500 bin TL destek sağlanacak." dedi. Alata, kâr amacı gütmeyen kuruluşların başvuru sahibi olduğu Alternatif Turizm Altyapısı Mali Destek Programı'nda ise 6 milyon 500 bin TL'lik bir bütçe belirlendiği dile getirerek, "Özellikle kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversite rektörlükleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, STK'lar ve turizm altyapı birlikleri Alternatif Turizm Altyapısı Mali Destek Programı'na başvuru yapabilecek. Alternatif turizm öğelerinin yenilikçi yöntemlerle tanıtılması, termal ve sağlık turizmi, yayla ve kış turizmi, agro-turizm, trekking, bisiklet, rafting, dağcılık, motokros vb. alternatif sporlara yönelik turizm, müzecilik, tarihi yapıların restorasyonu ve alternatif turizmde akıllı telefon uygulamaları vb. projelere asgari 100 bin TL, azami ise 600 bin TL kaynak tahsis edilecek." ifadelerini kullandı.

GEKA, 6 milyon 500 bin bütçeyle ilan ettiği Üretim ve Ticaret Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı'nda ise kâr amacı gütmeyen kuruluşların projelerine asgari 100 bin TL, azami ise 600 bin TL destek sağlayacak. Bölgede üretim ve ticaret alanlarında sunulan hizmetlerin geliştirilmesi, hizmet kalitesinin ve çeşitliliğinin arttırılması, verimliliğin ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması ile pazarlama imkânlarının ve pazar ağlarının güçlendirilerek tanıtılması amacıyla tasarlanan programda uygulamaya geçecek projelerin süresi 24 ay olacak.

GEKA, yürütülecek mali destek programlarıyla ilgili bölge paydaşlarını ve uygun başvuru sahiplerini bilgilendirmek amacıyla 16 Şubat 2015'ten itibaren bilgilendirme toplantıları düzenleyecek. Proje tekliflerinin son başvuru tarihi ise 8 Mayıs 2015, saat 18.00 olarak belirlendi. Başvuru sahiplerinin ajansın internet ortamında yer alan Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi-Proje ve Faaliyet Destek Yönetimi (KAYS-PFDY) (portal.kays.kalkinma.gov.tr) üzerinden başvurularını yapmaları gerekiyor. Daha sonra sistemden çıktı alınarak, 15 Mayıs 2015 Cuma günü saat 18.00'den önce matbu olarak ajansa ulaştırılması gerekiyor. CİHAN
<< Önceki Haber GEKA bu yıl 25 milyon lira destek sağlayacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER