"Geleceğin öğretmenini yetiştirmek için telafi edilecek çok eksik var"


Almanya'nın OECD eğitim şefi Andreas Schleicher, Almanya'nın geleceğin öğretmenlerinin yetiştirilmesi konusunda her alanda yetersiz kaldığını söyledi. 3 ve 4 Mart'taki Uluslararası Öğretmenlik Zirvesi'ni bu bağlamda şans olarak gören Schleicher, "Almanya eğitim yönünden güçlü ülkelerden faydalanmalı." dedi.

Bu hafta 23 ülkeden 400 öğretmen ve eğitim uzmanı Berlin'de gerçekleşecek Uluslararası Öğretmenlik Zirvesi (ISTP) 2016 kongresinde buluşacak ve öğretmenlik tecrübelerini ve pratiklerini paylaşacak. Almanya'nın Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) eğitim şefi Andreas Schleicher'e göre Uluslararası Öğretmenlik Zirvesi (ISTP) 2016 zirvesi Almanya için önemli bir potansiyel. Tagesspiegel'e konuşan Schleicher, Almanya'da öğretmenlerin sıkılıkla yerleşik uygulamaların esiri haline geldiğini ve başka ülke ve kültürlerin sınıflarında nasıl ders görüldüğü ve ders verildiği konusunda çok az bilgiye sahip olduklarını dile getirdi.

Schleicher, Çin'deki Matematik dersi uygulamasının İngiltere tarafından ilgiyle karşılandığını ve bunun bir sonucu olarak bugün İngiliz ve Çinli öğretmenlerin birlikte yeni ders konseptleri geliştirip uygulamaya soktuklarını, bu öğretmenlere eğitim mercileri kadar sendikaların da destek verdiğini ifade etti. Zirvede öğretmenlerin nasıl yetiştirilmesi gerektiği de tartışılacak. Schleicher'e göre geleceğin öğretmeninden sadece bilgi aktarması beklenmeyecek.

Ondan aynı zamanda bir uzman olarak öğrencilere eşlik etmesi, kendi düşüncesini ve eylemini kendi başına veya ekip halinde öğrenmelerinde destek çıkması ve böylelikle yetenek ve motivasyonlarını açığa çıkarması, sürekli değişen toplumda ufuklarını genişletmesi beklenecek. Schleicher şöyle konuştu: "Almanya'da öğretmen imajını onu sınıftaki derse indirgemeyecek şekilde geliştirmemiz gerekiyor. Singapur her yıl her bir öğretmene meslek içi eğitim için yüz saat kadar yatırımda bulunuyor. Japonya'daki öğretmenler dersi birlikte hazırlıyor ve düzenli olarak meslektaşlarının derslerini ziyaret ediyorlar. Şangay'da öğretmenlerin ders planını yükleyebilecekleri bir dijital platform var. Bu ders planından öğretmenler ne kadar çok faydalanır ve geliştirirse, planın şekillenmesinde o kadar söz sahibi oluyorlar."

Schleicher, Almanya'nın eğitim alanında dünya çapındaki başarısının mesleki eğitimi alanında olduğunu, ancak diğer okullar söz konusu olduğunda Almanya'nın başka ülkelerden öğreneceklerinin olduğunu dile getirdi.

OECD Almanya'nın eğitim başkanına göre bütün öğrencileri eğitim bakımından seferber etme konusunda Almanya'nın eğitim yönünden güçlü ülkelerden faydalanması gerekiyor. Vasat öğrencilerin olağanüstü yetenekleri olabildiğine dikkat çeken Schleicher, diğer öğrencilere göre farklı öğrenen bu öğrenciler için bireyselleştirilmiş ders konseptleri geliştirilmesini istedi ve özellikle öğretmenlerin kendini geliştirmesi ile ilgili eksikliklerin her alanda hissedildiğini dile getirdi.

GÖÇMEN AİLELERDEN GELEN YETENEKLİ ÇOCUKLAR HAUPTSCHULELERDE ZİYAN OLUYOR

Schleicher'e göre Alman öğretmenlerin seviyesi mülteci akını dolayısıyla düşmeyecek. Sebebi ise var olan okul sistemi karşısında bir öğrencinin mülteci aileden gelmesinin problem teşkil etmemesi. Özellikle çok iyi notlar alan öğrenciler kıyaslamasında Alman ve Alman olmayan çocuklar arasında fark olmadığına işaret eden Schleicher şöyle dedi: "Özellikle Almanya'da göçmen ailelerden gelen çok sayıda yetenekli çocuk yeterli desteğin verilmediği Hauptschule'ye düşüyor. Birçok öğretmen de dil problemi yaşayan çocukları teşvik ve onlara özel ihtiyaçları karşılayamama konusunda pedagojik bilgiden mahrum." Schleicher'e göre öğrencileri anne-babalarının ihmallerinden dolayı sorumlu tutmak yanlış. CİHAN
<< Önceki Haber "Geleceğin öğretmenini yetiştirmek için telafi edilecek... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER