Alman iş dünyası, kötümser tablo çizmeye devam ediyor


Alman işletmeleri, 2016 yılının başında ekonomiye duyduğu zayıf güvenini Şubat ayında da devam ettirdi. Münih merkezli Ekonomi Araştırma Enstitüsü'nün (IFO) sanayi ve ticaret için değerlendirdiği İş Ortamı Endeksi, Ocak ayında 107,3 puandan, Şubat ayında 105,7 puana geriledi. Bu şekilde, endeks üç ay artarak puan kaybetti.

IFO'dan geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, "Şirketler, iş olanakları konusunda birçok kez karamsar oldu. Halihazirdaki durum bunun aksine daha iyimser tablo çiziyor. Alman ekonomisinde, özellikle sanayide endişeler büyük." denildi.

Buna göre, iş ortamı endeksinde imalat 13 ayın en düşük seviyesine geriledi. Sanayi şirketlerinin, ekonomiden beklentileri, belirgin bir ölçüde düşerken, sanayi geçen sene sonunda düşüşe geçen üretimin durgunluğunun devam etmesinden endişe ediyor. Toptan satış endeksi de yeniden düştü. Perakendecilerde ise iş ikliminin kötüleşmesine rağmen, mevcut durumunun iyi olduğu ve beklentilerin bir önceki aya göre yükseldiği belirtildi. Şubat ayında, tüm endeksler, kötüleşirken, sadece inşaat iş ortamı endeksi yükseldi.

ŞUBAT AYINDA, KREDİ ENGELİ YÜKSELDİ

IFO, sanayi ve ticaret için kredi engeli 14,3 oranından şubat ayında 14,5 seviyesine yükseldiğini de açıkladı. "Alman ekonomisi için olumlu finansman koşullarının üzerinde küçük değişiklikler meydana geldi." denilen açıklamanın devamında şirketlere, kredi engelindeki artışın sorun oluşturmadığı belirtildi. Özellikle, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerdeki gelişmelerden ötürü üretim için verilen kredi engeli belirgin oranda arttı. Bunun tam tesine, büyük şirketler için kredi engeli biraz daha düştü. Geçen ay en düşük seviyeye inen inşaat kredi engeli ise şubat ayında yükselişe geçti. CİHAN
<< Önceki Haber Alman iş dünyası, kötümser tablo çizmeye devam ediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER