Gezici oyuncak kütüphanesi çocukları eğlendirirken eğitecek


Bursa gezici-eğitimli oyuncak kütüphanesi Uludağ Üniversitesi (UÜ) ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde geçtiğimiz aylarda kapılarını açtı.

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Handan Asude Başal, kütüphane hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Handan Asude Başal, oyun ve oyuncaklar alanındaki bilimsel yayınlarından dolayı 2003 yılında Paris'te düzenlenen 'Oyuncak Kütüphanesi'nden davet gelince projenin ortaya çıktığını belirtti.
Türkiye'de Avrupa ülkelerine oranla okul öncesi eğitimde okula gitme oranının yüzde 50'nin altında olduğunu söyleyen Başal, "Okul öncesi eğitim modellerden biri gezici anaokulu. Mobil anaokulları ilk kez İngiltere'de 1900'lü yılların başında okul öncesi eğitimi artırmak amacıyla başladı. Bir otobüsü dizayn edip sınıf gibi tasarlıyorsunuz." dedi.

Bu konuda yerel yönetimlerden yardım aldıklarını belirten Prof. Dr. Başal, "Kimden yardım alıyorsunuz, yerel yönetimlerden, yani belediyelerden. Belediye size eski bir aracını tahsis edip, bir de şoför görevlendiriyor. Bu araçlar dezavantajlı mahallelere gidiyor ve burada çocuklar nitelikli oyuncaklarla buluşuyor." ifadesini kullandı. Prof. Dr. Handan Asude Başal, bu kapsamda Büyükşehir Belediyesinin Ali Paşa Hamam Tekkesini restore ederek çocuklara oyuncak kütüphanesi olarak hizmete açıldığını söyledi.

Proje kapsamında UÜ Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitim Bölümü gönüllü öğrencilerinden 3 ve 4 sınıflara hizmet içi 1 hafta süreyle eğitim verildiğini anlatan Başal, bu öğrencilerin kütüphanelerde dönüşümlü eğitici olarak görev alacağını bildirdi.
Bu kapsamda Merkez Alipaşa Oyuncak Kütüphanesi'nde velilere de çeşitli eğitimler verileceğini anlatan Prof. Dr. Başal, şunları söyledi: "Kaybolan geleneksel çocuk oyunları öğretilecek ve Türkiye'de konusunda ilk olan çocukların hayalindeki oyuncakları çizmesi ve atık malzemelerle ailelerin bu oyuncağı dikmesi projesi hayata geçirilecek."

Oyuncak kütüphanesi haftanın altı günü mesai saatlerinde hizmet veriyor. Kütüphaneye yıllık aidat ödemesi şartıyla çocuklar üye olabiliyor. Ayrıca üyelik sistemi ile çocuklar oyuncak kütüphanesinden istediği en fazla üç oyuncağı iki hafta süreyle ödünç alıp evine götürebiliyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Gezici oyuncak kütüphanesi çocukları eğlendirirken eğitecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER