GTO Başkanı Bartık: İhracattaki düşüş sert oldu

GTO Başkanı Bartık: İhracattaki düşüş sert oldu

Gaziantep'ten eylül ayında gerçekleştirilen ihracat geçen yılın aynı dönemine yüzde 17,1 düşüşle 513 milyon 563 bin dolar oldu. Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, eylül ayı ihracatına ilişkin yaptığı açıklamada, yeni yılın başından itibaren inişli çıkışlı bir grafik çizen ihracatın eylülde sert düştüğünü belirtti.

Bartık, bayram tatilindeki iş gücü kaybı ve bayram sonundaki yavaşlamanın ihracatın düşüşünde etkili olduğunu ifade etti. Dünya genelinde yaşanan durgunluğun da ihracatı etkilediğine dikkati çeken Bartık, bu düşüşün önüne geçmek için yeni pazarlara açılmak gerektiğini vurguladı. Bunun için de komşu pazarlardan başlamak gerektiğini anlatan Bartık, şöyle devam etti: "Önce komşu ülkelerden başlayarak ihracatı ayağa kaldırmalıyız. Bunu geçmişte çok güzel bir şekilde yaptık, şimdi de başarabiliriz. Kapılarını dünyaya açan İran ve geçmişten beri en büyük pazarımız olan Irak başta olmak üzere çevre ülkelerin ihtiyaçlarını iyi tespit etmemiz gerekiyor. Komşulardan hareketle yeni pazarlarda etkin olabiliriz. Güçlü bir adımla harekete geçebiliriz. İnovatif ürünlerle hem elimizdeki pazarlara hem de yeni pazarlara ağırlık vererek düşüşün önüne geçmeliyiz."

GTO Başkanı Eyüp Bartık, geçen ay önemli bir başarıya imza atarak tarihte ilk kez Ankara'nın önüne geçerek ihracat sıralamasında 5'inciliğe yükseldiklerini hatırlatarak, bu ay yeniden 6'ncılığa gerilediklerini kaydetti. Yıl sonu hedeflerinin 5'incilik olduğunu vurgulayan Bartık, bu hedeflerinden vazgeçmediklerini dile getirdi. Bartık, bu hedeflere ulaşmak için siyasi istikrarın da bir an önce sağlanması gerektiğini vurguladı. 9 aylık ihracat rakamlarına da değinen Bartık, 2015'in 9 aylık kısmında 4 milyar 586 milyon 659 bin dolarlık ihracat yaptıklarını ifade etti. Geçen yılın aynı dönemde 4 milyar 846 milyon 127 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini hatırlatan Bartık, geçen seneye göre yüzde 5,4 düşüş olduğunu kaydetti. CİHAN
<< Önceki Haber GTO Başkanı Bartık: İhracattaki düşüş sert oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER