Gültekin Avcı soruşturmasında skandal

Gazeteci-yazar Gültekin Avcı, beş aydır cezaevinde tecrit altında, iddianamesi bile yazılmadı. Avcı, Mesut Y. ve Mehmet Akif O. isimli iki polisle telefonda görüştüğü gerekçesiyle tutuklanmıştı. Savcı İrfan Fidan'ın emniyet müdürü dediği Y.'nin Samanyolu Haber TV'nin şoförü, O.'nun ise akademisyen olduğu ortaya çıktı.

Gültekin Avcı soruşturmasında skandal

Selam Tevhid Kudüs Ordusu terör örgütü soruşturması kapsamında tutuklanan Bugün Gazetesi eski köşe yazarı Gültekin Avcı ile ilgili skandal bir detaya ulaşıldı. 

Avcı, tutuklu Emniyet mensupları Mesut Y. ve Mehmet Akif O. ile telefon görüşmeleri yaptığı gerekçesiyle 20 Eylül 2015'te tutuklanmıştı. Ancak Savcı İrfan Fidan'ın emniyet müdürü olarak dosyaya koyduğu Y.'nin, Avcı'nın televizyon programı yaptığı Samanyolu Haber'in şoförü olduğu ortaya çıktı.

Diğer tutuklama gerekçesi ise Avcı'nın tutuklu polis Mehmet Akif O. ile telefonda görüştüğü iddiasıydı. Ancak dosyada polis olarak gösterilen kişinin akademisyen Mehmet Akif O. olduğu anlaşıldı. Üstelik 25 Aralık soruşturmasında görev alan bu isimde bir polis bulunmuyordu. Skandal, Gültekin Avcı'nın avukatı Bahadır Esat Temiz'in söz konusu numaraları aramasıyla ortaya çıktı. Avukat Temiz, “Normal bir ülkede bu skandallar savcının mesleğine mal olabilecek hatalar.” dedi.

Gazeteci Gültekin Avcı'ya Selam torba davası kapsamında kurulan kumpas çöktü. Mesut Y. ve Mehmet Akif O. isimli iki emniyet mensubuyla telefonda görüştüğü iddiasıyla 5 ay önce tutuklanan Gültekin Avcı'nın, bu kişilerle görüşmediği ortaya çıktı. Avcı'nın görüştüğü isimlerden birinin gerçekte şoför, diğerinin ise akademisyen olduğu anlaşıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili İrfan Fidan, Gültekin Avcı'nın ifadesini aldıktan sonra tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etmişti. Tutuklama talebinde Avcı'nın HTS kayıtları baz alınarak eski İstanbul İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Mesut Y. ile yaptığı görüşme yer alıyordu. Savcı Fidan, gazeteci Avcı'ya, “0542414.... numaralı telefonu kullanan ve C.Başsavcılığının 2014/69722 numaralı soruşturma dosyası kapsamında hakkında tutuklama kararı bulunan Mesut Y. ile; 20.12.2013 günü saat 19.39'da 12 saniye, 20.12.2013 günü saat 19.46'da 22 saniye, 28.12.2013 günü saat 08.02'de 13 saniye, 10.1.2014 günü saat 19.32'de 20 saniye, 18.1.2014 günü saat 07.58'de 9 saniye, 25.1.2014 günü saat 07.55'te 9 saniye görüştüğünü” iddia etti.

Gültekin Avcı, ayrıca 25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarında görev yaptığı iddia edilen Mehmet A. O. isminde bir emniyet amiriyle telefonda görüşmekle de suçlanmıştı. Tutuklanmasına gerekçe olan mahkeme sevk yazısı şöyleydi: “053564.... numaralı telefonu kullanan ve kamuoyunda 25 Aralık yolsuzluk soruşturması olarak bilinen soruşturmada usulsüzlük yaptığından dolayı C. Başsavcılığımızın 2014/115949 numaralı soruşturması kapsamında hakkında tutuklama kararı bulunan Emniyet Amiri Mehmet A. O. ile 25 Aralık sürecinde; 24.12.2013 günü saat 19.12'de 13 saniye, 24.12.2013 günü saat 19.17'de 6 saniye, 14.6.2014 günü saat 15.53'te 4 saniye, 14.6.2014 günü saat 15.54'te 123 saniye görüştüğü tespit edildi.”

Ancak Gültekin Avcı, ifadesinde bu iki ismi tanımadığını ve telefonda görüşmediğini belirtti. Gerçek ise tutuklamadan 5 ay sonra ortaya çıktı. Avcı'nın avukatı Bahadır Esat Temiz, emniyet mensubu olduğu iddia edilen bu kişilerin resmi evraklardaki telefonlarını aradı. Telefonun ucunda, Savcı İrfan Fidan'ın ‘emniyet müdür yardımcısı Mesut Y.' yoktu. Gültekin Avcı'nın o dönemde görüştüğü isim, kendisini Samanyolu Haber televizyonundaki programına getirip götüren aynı isimli şoförü Mesut Y. idi. İkinci numaradan da benzer skandal çıktı. Telefonun ucundaki kişi ise polis değil Doç. Dr. Mehmet A. O. idi. Üstelik 25 Aralık yolsuzluk soruşturmasında görev alan bu isimde bir polis de bulunmuyordu.

Skandalı ortaya çıkaran avukat Bahadır Esat Temiz, müvekkilinin 5 aydır tutuklu bulunduğunu ve dosyada bu zamana kadar kısıtlılık kararı olduğu için HTS kayıtlarını yeni görebildiklerini söyledi. Sorgu aşamasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili İrfan Fidan tarafından kendilerine herhangi bir delil gösterilmediğini kaydeden avukat Temiz, “Normal bir ülkede bu skandallar savcının mesleğine mal olabilecek hatalar.” şeklinde konuştu.

İddianamesiz 5 aydır tecrit altında

5 aydır hakkında iddianame yazılmayan gazeteci Gültekin Avcı, cezaevinde tecrit altında tutuluyor. Cezaevinde normalde kitap sınırlaması olmamasına rağmen Avcı'ya keyfi sınırlama yapılıyor. Bu telefon görüşmelerinin yanı sıra Gültekin Avcı, 7 köşe yazısından dolayı cezaevinde tutuluyor.

ZAMAN
<< Önceki Haber Gültekin Avcı soruşturmasında skandal Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER