Aniden ilan edilen kararın perde arkasında ne var?

Son günlerde yaşanan protesto gösterileriyle tartışmaların odağındaki yerini alan Okmeydanı ile ilgili her gün ortaya yeni iddialar atılıyor. O iddialardan biri de kentteki kentsel dönüşüm gerçeği ile ilgili olanı.

Aniden ilan edilen kararın perde arkasında ne var?

Son günlerde yaşanan protesto gösterileriyle gündemdeki yerini alan Okmeydanı hakkında ortaya sürekli yeni iddialar atılıyor.

Mahalle sakinleri semtlerinde yaşanan daimi huzursuzluk sebebiyle rahat uyku uyuyamazken, bitmek bilmeyen gösterilerin arkasındaki asıl gücü de merak ediyor.

Aktif Haber'de bugün, '5 maddede Okmeydanı Vurgunu' adlı bir haber yer aldı. Söz konusu haberde belediyenin Okmeydanı için apar topar aldığı 'riskli alan kararına' vurgu yapıldı. Haberdeki iddiaya göre kentsel dönüşüm gerçeği 5 madde ile anlatıldı.

Geçtiğimiz günlerde Beyoğlu Belediyesi apar topar Okmeydanı için "riskli alan" kararı almıştı. Peki böyle aniden "riskli alan" ilan edilmesinin perde arkasında ne var? Kentsel dönüşüm mü yoksa rantsal dönüşüm mü?

 Okmeydanı'ndan neler oluyor? İşte 5 maddede meselenin özeti;

1) Okmeydanı’nda şuan 2 milyon metrekare mevcut inşaat alanı var.

2) AKP bu inşaat alanını emsal artışıyla 3 milyon metrekareye çıkartıyor. Yani binaları büyütüyor.

3) Okmeydanındaki ev sahiplerinin mevcut payına, aynı oranda işi üstlenecek müteahhit firmalar da ortak ediliyor. 

4) Bu durumda Okmeydanında ev sahiplerinin hakkı 2 milyon metrekareden 1.5 milyon metrekareye düşerken; müteahhit ise orada yaşayan insanların tamamı kadar yani 1.5 milyon metrekareyi “meteahhitlik hakkı” olarak cebine indiriyor. 

5) Daha önceki örneklerinde görüldüğü üzere mevcut hak sahiplerine “ucuz” daireler, müteahhite ise “lüks konut, rezidans, dükkanlar” kalacağı ise zaten açık.

Özetle “rantsal dönüşüm” tamamlanmış oluyor. İstanbulun en değerli bölgelerinden birinde milyar dolarlık bir müteahhitlik karı oluşturuluyor.  Müteahhit kim olacak dersiniz?
<< Önceki Haber Aniden ilan edilen kararın perde arkasında ne var? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER