Avrupa Birliği'nden cami-cemevi projesine destek

Avrupa Birliği'nden (AB) cami-cemevi projesine destek geldi.

Avrupa Birliği'nden cami-cemevi projesine destek

Avrupa Birliği, cami-cemevi dostluğunu esas alan Ankara’daki projeye destek verdi. İlerleme raporlarında Alevi haklarına büyük hassasiyet gösteren AB Komisyonu dini cemaatler arasında diyaloğu desteklediğini açıkladı. Genişleme ve Avrupa Komşuluk Siyaseti’nden sorumlu Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano, AB’nin en mühim hususiyetlerinden biri olarak dinlerarası anlayışı ve bir arada barışçı düşüncelerle var olmayı teşvik etmesine işaret etti. Stano, ibadethanelerini nerede ve nasıl inşa edeceklerine dinî cemaatlerin karar vermesi gerektiğine dikkat çekti.

Zaman’a açıklamalarda bulunan Stano yaptığı açıklamada, “Komisyon, birçok kereler cemevlerinin ibadet yeri olarak kabulü ve ilgili kanuni imtiyazlardan istifade etmeleri gerektiğini ifade etmiştir.” dedi. 

AB, geçen ekimde açıkladığı 2012 İlerleme Raporu’nda da Alevi haklarına geniş yer ayırmış, hükümetin Dersim katliamı dolayısıyla özür dilemesini ‘olumlu’ bir gelişme olarak not ederken, Alevi haklarıyla ilgili somut adımların eksikliğini tenkit etmişti. Cemevlerinin resmen tanınmadığını, Alevilerin yeni ibadethane açmada sorunlar yaşadığını not eden AB, TBMM’de cemevi açılması talebinin de reddedildiğini kaydetmişti. Bazı Alevilerin kamu sektöründe ayrımcılığa maruz kaldığına işaret eden rapor, devletin camilerin elektrik ve su faturalarını öderken cemevleri ve gayrimüslim cemaatlerin bu haktan istifade edemediğini vurgulamıştı.
<< Önceki Haber Avrupa Birliği'nden cami-cemevi projesine destek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER