Ayasofya'nın bu özelliği şaşkına çeviriyor!

Ayasofya'nın bu özelliğini duyunca siz de çok şaşıracaksınız

Ayasofya'nın bu özelliği şaşkına çeviriyor!

Ayasofya dünya gündeminde... Sebebi ise Dan Brown'ın kalema aldığı yeni roman.. Orada Ayasofya'nın altındaki tünellerden dehlizlerden söz ediliyor... Tarihi yapı bilinmeyen gizemleriyle dikkat çekiyor. 

Samanyolu Haber'de Mahir Etyemez'in sorularını cevaplayan tarihçi Salih Gülen, Ayasofya'nın sırlarına dair önemli açıklamalar yaptı.


Evliye Çelebi'nin belirttiğine göre İstanbul fethedilmeden önce minare yerlerinin hazırlandığını hatırlatan Gülen, "Fethin birkaç sene evvelinde  Bizans tarafından bir mimar istendi ve bu mimarın 'Minarenin yerlerini ben yaptım tamir yaparken minarenin temellerini de hazırladım' gibi bir rivayeti var. Şöyle bir husus var, 1934'te Ayasofya müze olarak kullanılmaya başlandıktan sonra bazıları minareleri kaldırmayı düşlündüler, eski, özgün haline gelsin diye minarelerin direkt temele raptedildiği anlaşıldığı için bundan vazgeçildi." diye konuştu

Evliya Çelebi'nin burada haklılık payı olduğunun altını çizen Gülen, "Minareler temel yapıdan bağımsız yapılardır ancak onlar birbirine raptedilmiş. Minarelerin kaldırılmasıyla Ayasofya ciddi hasar göreceği için minareler duruyor." dedi.

SAMANYOLUHABER.COM

<< Önceki Haber Ayasofya'nın bu özelliği şaşkına çeviriyor! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER