Bakan Efkan Ala'dan skandal karar!

İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın, 9 Kasım 2011’de Van’da 5.6 şiddetindeki artçı depremde 24 kişiye mezar olan Bayram Otel’le ilgili davada, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) tarihi kararını dikkate almayarak kamu görevlilerinin soruşturulmasına izin vermediği iddia edildi.

Bakan Efkan Ala'dan skandal karar!

Davayı açan ailenin avukatı Övgü Erdoğan, dönemin Van valisinin yanı sıra AFAD ve belediye yetkililerinin AYM kararı ihlal edilerek korunmasını ‘hukuksuz‘ diye niteledi.

AYM geçen yıl, emekli Emniyet mensubu Selman Kerimoğlu’nun eşi ve çocuklarının iki yıl önce başlattığı hukuk mücadelesini haklı bularak, dönemin Van Valisi Münir Karaloğlu ve AFAD yönetiminin ‘yaşam hakkı korunamadığı‘ gerekçesiyle soruşturulmasını istemişti. Bu, suç işleyen kamu görevlilerinin etkin biçimde yargılanması gerektiği yolunda tarihi bir karar olarak yorumlanmıştı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ‘iliglenmeyince’…
Ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Kerimoğlu Ailesi’nin şikâyet dilekçesini işleme bile koymaya gerek görmedi. Başsavcılık da, ‘İlgililer hakkında gereğinin takdiri verilecek karar dayanağı belgeler ile gerekçeli raporun gönderilmesi’ için dosyayı İçişleri Bakanlığı’na gönderdi. Efkan Ala’nın kamu görevlilerini koruduğu süreç de bu noktada başladı.

‘Delil’ yokmuş

Hürriyet’ten Oya Armutçu’nun haberine göre, İçişleri Bakanlığı’nın ‘ön inceleme’yi yapan müfettişleri de AYM kararlarının ‘bağlayıcı ve kesin‘ olduğuna dikkat çekerek, ‘soruşturma izni verilmesi gerekir’ şeklinde görüş verdi. Fakat 17 Mart 2014’te, Bakanlık’tan Vali Karaloğlu ile Van Afet ve Acil Durum Müdürü Cafer Giyik hakkında soruşturma izni çıkmadı. Karar Bakan Ala’nın imzasını taşıyordu; gerekçeyse ‘delil’ ve ‘cezai sorumluluğu gerektiren eylem bulunmamasıydı’.

Kendi ön incelemelerini yeterli saydılar
Bakanlık yetkili mercilerin AYM’nin her ihlal kararı üzerine ‘sürekli soruşturma izni vermesinin zorunlu olmadığını’ savundu; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Kerimoğlu Ailesi’nin şikâyetini işleme koymamasını da gerekçe gösterdi. Kararda, yapılan ‘ön inceleme’yle AYM’nin kamu görevlilerinin soruşturulması yönündeki kararının yerine getirildiği savunuldu.

Hükümet AYM’yi bile tanımadı’

Kerimoğlu ailesinin avukatı Övgü Erdoğan, İçişleri Bakanlığı’na ‘hukuksuzluk‘ tepkisini gösterdi: ”AYM kararına rağmen Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma izni vermemesi hukuksuzluktur. Hükümet, AYM kararını dahi tanımıyor.”

Soma ve Ermenek’te de izin çıkmayacak’

Avukat Erdoğan, diğer facialarda sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin soruşturulması konusunda da kötümser: ”Bu sebeple Soma faciası, Ermenek faciası bunların hesabının sorulacağını düşünmüyorum. Nitekim Soma faciasında ihmali olan kamu görevlilerine de soruşturma izni vermediler. Biz basın açıklaması yaptıktan ve muhalefet partileri bizi destekledikten sonra 7’nci ayın sonunda bir karar verdiler. Karar, beklediğimiz gibiydi. Soruşturma izni vermemişlerdi. Üstelik de AYM kararına rağmen.”
<< Önceki Haber Bakan Efkan Ala'dan skandal karar! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER