Emniyette şok uygulama! Branş şartı kalktı...

Emniyette şok uygulamaya imza atıldı. Hükümet branş şartını kaldırdı, suçla mücadelede zaaf doğabilir..

Emniyette şok uygulama! Branş şartı kalktı...

  • Hükümet çok tartışmalı bir karara imza attı. Artık emniyette branş şartı kalktı. Her polis istenilen şubeye atanabilecek. 
  • Uzmanlara göre bu uygulama suç ve suçluyla mücadelede büyük zaaflar oluşturulacak. 
  • Ayrıca, kritik görevlerde vazifeli polislerin deşifre olması, onları terör örgütlerinin hedefi haline getirecek. 

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sırasında 9 bine yakın polis tasfiye edildi. Bir bölümü göreve iade edilmek için dava açtı. Hükümet ise emniyette emsali görülmeyecek şok bir değişiklik yaptı. İçişleri Bakanı Eflan Ala, görevden alınanların eski birimlerine dönmesini engellemek için polis teşkilatında branş ayrımını kaldırdı.

Bu değişiklik sonucunda artık her polis, uzmanlığına bakılmadan her birime atanabilecek. Mesela, emekliliği yaklaşmış masa başında çalışan bir karakol polisi özel harekata tayin edilebilecek. Ya da yıllarını terör örgütlerini takiple geçiren terör ve istihbarat polisleri, trafiğe gönderilecek..

Emniyette branş ayrımının kalkmasıyla birlikte alan uzmanlığı diye de bir şey kalmayacak. Farklı şubelerdeki polislerin hakim olmadıkları kritik alanlara atanması, başta terörle mücadelede olmak üzere özel harekat ve istihbarat gibi alanlarda zaaf oluşturacak. Ayrıca diğer emniyet hizmetleri de aksayacak...

Diğer yandan kritik birimlerde görevli polislerin önce şubeleri değişecek, ardından yıllarca gizli tutukları kimlikleri deşifre olacak. Güvenlik uzmanlarına göre bu durum polisler için hayati önem taşıyor. 

Düzenlemede en çok tedirgin eden husus da bu. Uzmanlara göre; gizli görev yapan polisler,  açık çalışacakları şubelere atanırsa saklı tuttukları kimlikleri ortaya çıkacak. PKK, Hizbullah, El Kaide, DHKP-C, Ergenekon gibi terör soruşturmalarını yürüten polisler, deşifre olabilir. Bu da polisleri terör örgütlerinin açık hedefi haline getirecek. 

Üstelik tehlike, sadece polislerle ilgili değil. Aileleri de öldürülme tehlikesi yaşamaya başladı. Hükümetin yaptığı değişiklik sonucu asıl kimlikleri ortaya çıkacak gizli polisler, "Terör örgütleri bizi takip ederek eşlerimize ve çocuklarımıza da ulaşabilirler." diyor.

<< Önceki Haber Emniyette şok uygulama! Branş şartı kalktı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER