Erdoğan'dan rica etti: Vizeyi kaldırın

Başbakan Erdoğan kendisinden vize muafiyeti isteyen Macaristan Başbakanı'na olumlu cevap verdi.

Erdoğan'dan rica etti: Vizeyi kaldırın

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile başbaşa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Macaristan Başbakanı Orban, Hırvatistan'ın ardından en çok turisti Türkiye'ye gönderdiklerine dikkat çekerek Macar vatandaşlarının Türkiye'ye vizesiz girebilmesini istedi. Erdoğan da "Bu konuda ilgili arkadaşlarımıza gerekli talimatları verdik. Süratle hazırlıkları yapıyoruz, yapacağız ve gerek işadamlarımızın gerek öğrencilerimizin, akademisyenlerimizin, sanatçılarımızın, sporcularımızın vesaire önündeki bu engelleri kaldıralım istiyoruz'' diyerek karşılık verdi.

Görüşmede iki ülke arasında üst düzey çalışma konseyi ve ortak enerji çalışma grubu, kurulması, dış ticaret hacminin de 2015'e kadar 5 milyar dolara ulaştırılması konusunda mutabakat sağlandı. Macar başbakanı, Türkiye'nin son 10 yılda siyasi ve ekonomik açıdan büyük ivme kaydettiğini ifade etti ve "Çok az lider bunu başarabilmiştir" diyerek Erdoğan'ı övdü.

Başbakan Erdoğan ise Türkiye ve Macaristan'ı "tarihten aldığı güçle birlikteliğini üst düzeylere taşıyan iki ülke" olarak tanımladı. Erdoğan, "Her iki ülke arasında herhangi bir siyasi sorunun bulunmaması bizim için çok çok farklı bir avantaj. Bu zeminden istifadeyle bundan sonraki süreci çok daha farklı bir şekilde geliştireceğimize inanıyorum. Askeri alanda NATO'da beraberiz. Siyasi alanda işbirliğimizde AB sürecine yönelik Macaristan'ı her an yanımızda bulduk. Bundan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.

Enerji konusunda ortak çalışma grubu kurulması kararının alınmasını önemli bulduğunu ifade eden Erdoğan şunları söyledi: "Batı Nabucco'da ortağız fakat Nabucco beklenen heyecanı şu ana kadar meydana getirememiştir. AB yönetiminin bu noktayı ele alması gerekir. Türkiye olarak biz transit bir ülkeyiz. Her türlü desteği verme noktasında biz zaten hazırız. Ama tedarik noktasında Nabucco yönetimi bunu çözmesi lazım. Bu da hedef olarak yılda 30 milyar metreküptür. Bu henüz tedarik edilememiştir. Tüketici noktasında zaten sıkıntı yok." 

Başbakan Erdoğan, nükleer enerji konusunda uzmanların eğitimi için Macaristan'ın tecrübelerinden faydalanabileceklerini de sözlerine ekledi.

CİHAN
<< Önceki Haber Erdoğan'dan rica etti: Vizeyi kaldırın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER