Facia madeninin sahibiyle ilgili kahreden gerçek!

301 madencinin ölümüne neden olan Soma Holding’in 2007’de aynı bölgedeki ocaklara talip olduğu ancak yetersiz bulunduğu için o dönem ihaleye bile alınmadığı ortaya çıktı.

Facia madeninin sahibiyle ilgili kahreden gerçek!

Soma’da 13 Mayıs’ta meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybetmesine yol açan maden faciasıyla ilgili skandalların ardı arkası kesilmiyor. Facianın meydana geldiği maden ocağını 2009 yılında Ciner Grubu’ndan devir alan Soma Holding’in, aynı bölgenin maden işletme ihalelerine kabul edilmediği ortaya çıktı. Soma Holding’in, kriterleri tutturamadığı için ihaleye alınmadığı belirlendi.

Facianın meydana geldiği Soma’daki maden ocağını işleten Soma Holding A.Ş. ile ilgili ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre; TKİ, Soma Eynez Bölgesi’nin kömür işletme işi için 2007 yılında ihaleye çıktı. İhaleye, Ciner Grubu’ndan Park Teknik, Demir Export, İmbat Madencilik, Fernas A.Ş. ve bölgedeki bazı taşeron firmalar katıldı. Firmalar, söz konusu maden sahası için çeşitli teklifler verdi. En uygun teklif ise Ciner Grubu tarafından verildi ve ihaleyi de Ciner Grubu’nun Park Teknik isimli firması kazandı. Facianın meydana geldiği Eynez Bölgesi’nin ihalesinin yapıldığı dönemde, Soma Holding Eynez Bölgesi’ne komşu olan Geventepe madenlerini işletiyordu. Ve Soma Holding de Eynez Bölgesi’nin ihalesine girmek istedi. Teklif verilmesi için de hazırlıklar yapıldı. Ancak, TKİ yeterli iş tecrübesi olmadığı için ve diğer kriterleri taşımadığı gerekçesiyle, Soma Holding’ten teklif almadı. Yani halen madeni işleten Soma Holding, aynı bölgenin işletme ihalesinde teklif bile veremedi.

İKİ YIL SONRA İHALESİZ DEVREDİLDİ
Taraf Gazetesi'nin haberine göre, Eynez Bölgesi’nin maden sahası iki yıl sonra sürpriz bir şekilde Ciner Grubu’ndan alınarak Soma Holding’e verildi. Ciner, 2009 yılının Eylül ayında Eynez Bölgesi’nin işletme işini aynı şartlarda Soma Holding’e devir etti. Bu esnada, Ciner Grubu’na teminatlarının yapmayacağı konusunda garanti verildi. Enerji Bakanlığı kaynakları, Eynez sahasının Soma Holding’e verilmesi talimatının bakanlıktan verildiği konuşuluyor. Bu konuda yazılı talimat olup olmadığı ise henüz netleştirilemedi.

Soma Holding’in madencilik alanındaki yükselişi, 2009 yılından itibaren başladı. 2007 yılında facianın yaşandığı Eynez Bölgesi’nin madenlerini işletme konusunda yeterli görülmeyen holding, 2009 yılında aynı bölgenin işletmesini ihalesiz olarak üstlendi. Aynı holdinge, 2012 yılında iki ek madenin de işletme hakkı ihalesiz olarak verildi. Bunun dışında son iki yılda Zonguldak ve Merzifon’da da, Türkiye’nin en büyük maden sahalarının işletmesini kazandı. Holdingin madencilik alanındaki bu hızlı yükselişi ise facianın ardından tartışma konusu olmuştu.
<< Önceki Haber Facia madeninin sahibiyle ilgili kahreden gerçek! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER