Güneydoğu'da skandal 'özerklik' talebi

DTK, özerklik talebinde ikinci adımı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Ekonomik özerklik için bölgenin yer altı ve yer üstü kaynaklarının envanteri çıkarılacak. Özerkliğin hayata geçirilmesi için siyasi ve toplumsal mücadele kararı alındı.

Güneydoğu'da skandal 'özerklik' talebi

HDP’nin de içinde yer aldığı Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından gerçekleştirilen Demokratik Ekonomi Konferansı sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, yerel yönetimlere özerklik talebi ile birlikte “ekonomik özerklik” talebi dikkat çekti.

Ekonomik özerklik talebinin hayata geçirilmesi için meclis ve kongreler şeklinde örgütlenmeye gidilmesi kararı alındı.

Bildirgede, yerel yönetimlerin, merkezi yönetimin mali ve idari vesayeti altında bulunduğu belirtilerek, “Demokratik komünal ekonomi belediyeleri,  ulus devletin yerel uzantısı olarak değil, demokratik özerk yerel meclislerle yerinden yönetimin bir bileşeni olarak ele alır” denildi.

MERKEZDEN YERELE YETKİ

HDP’li belediyelerin yerel seçimlerin ardından dile getirdiği, Güneydoğu’da çıkarılan petrolden doğrudan pay alma şeklindeki talebi bildirgeye de girdi. Konferans kararları arasında, “yer altı ve yer üstü kaynaklarının çıkarılması ve işletilmesi amacıyla merkezden yerele yetki devrinin yapılması için siyasi ve toplumsal mücadele yürütülmesi” yer aldı.

ANA DİL KURUMLARI

Sonuç bildirgesinde ayrıca, mahalle meclislerinde “anadil temelli farklı dillerde eğitime geçiş kurumlarının” yapılması için çalışmalara başlanması vurgulandı.

Envanter çıkarılacak

Bugün'ün haberine göre; DTK’nın ekonomi konferansında alınan kararlar arasında “bölgenin ham madde ve yerel kaynaklarının envanterinin çıkarılması ve bu amaçla bir enstitüsünün kurulması” maddesi dikkat çekti.

‘Petrolden pay istiyoruz’

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, 'Demokratik Ekonomi Konferansı'nın Diyarbakır'daki hazırlık çalıştayında sadece idari değil mali özerklik de talep ettiklerini söylemişti. Kışanak "Yerel kaynaklardan kazanılan paralar nerelere harcanıyor? Bunları tartışmak gerekiyor. Bu eksik kalan bir alandır" demişti. Kışanak nisan ayında yaptığı açıklamada da petrolden pay istediklerini söyleyerek “Tabii ki kesinlikle pay istiyoruz, yereldeki tüm enerji kaynaklarından, yer altı, yerüstü zenginliklerinden, ekonomik varlıklardan, yerelin pay alması lazım” ifadelerini kullanmıştı.
<< Önceki Haber Güneydoğu'da skandal 'özerklik' talebi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER