Gurbetçilerin oy kullanma çilesi sona eriyor

Türkiye’de her seçim döneminde çileye dönüşen gurbetçi vatandaşlarımızın oy kullanma sorunu nihayet sona eriyor.

Gurbetçilerin oy kullanma çilesi sona eriyor

2014 yılından itibaren gurbetçiler 126 ülkede belirlenen 190 temsilcilikte sandık başına gidip oy kullanabilecek.

Bugün Gazetesi’nden Çetin Çiftçi’nin haberine göre Gurbetçiler 2014 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden itibaren gümrüklere gitme zahmetine katlanmadan konsolosluklarda oy kullanabilecek. Temsilciliklerin yeterli olmadığı ülkelerde ise Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığı'nın uygun göreceği yerlerde oy kullanılabilecek.

Gelecek yıl ilk kez gerçekleşecek uygulama ile 126 ülke ve 190 temsilcilikte oy kullanma işlemi gerçekleşecek. Peki yurt dışında bulunan vatandaşlarımızın oy kullanmak için yapması gerekenler neler. İşte detaylar:

İNTERNETTEN KÜTÜK SORGULAMASI

Gurbetçiler öncelikle YSK internet sitesinden yurt dışı seçmen kütüğünde kayıtlı olup olmadığını sorgulayacak. Kayıtlı değil veya bilgileri güncel değilse temsilciliklere adres beyan formu ile başvurarak bilgilerini güncelleyebilecek veya yeni kayıt yaptırabilecek. Kaydını yaptıran vatandaşın bilgileri seçmen kütüklerine yansıyacak.

Kayıtlarını yaptıran vatandaşlar seçim döneminde hangi temsilcilikte, ne zaman ve nasıl oy kullanacağını aynı sistem üzerinden sorgulayabilecek. Yurt içi ve yurt dışı için hazırlatılan kamu spotları ile vatandaşlara nerede, ne zaman ve nasıl oy kullanacaklarını anlatılacak.

Kişiye özel oy kullanma günü

Oy kullanma işlemi seçim tarihinden 45 gün önce başlayacak, seçimden önceki yedinci gün saat 17.00’de sona erecek. Yabancı ülkede yaşayan seçmen sayısının fazlalığı hâlinde, her seçmenin kendisi için belirlenen günde ve sandıkta oy kullanmasına da karar verilebilecek.

<< Önceki Haber Gurbetçilerin oy kullanma çilesi sona eriyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER