HSYK teklifi kısmen askıya alındı ama...

Adalet Akademisi fiilen Adalet Bakanlığı'na bağlanacak..

HSYK teklifi kısmen askıya alındı ama...

  • AK Parti, HSYK teklifini kısmen askıya aldı. Ancak Adalet Akademisiyle ilgili 21 madde Meclis'ten geçirildi. 
  • Bu değişiklik uygulandığında hakim savcıları mesleğe hazırlayan akademi, özerk yapısını yitirip Adalet Bakanlığı'nın kontrolüne girecek. 

HSYK kanun teklifinin Türkiye Adalet Akademisiyle ilgili ilk 21 maddesi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kanun teklifi en az HSYK kadar, 'özerk' bir kurum olan Adalet Akademisi'nin yapısını değiştiriyor. 

Hakim ve savcıların meslek öncesi ve meslek içi eğitiminde etkili olan Akademi, fiili olarak bakanlığın kontrolüne giriyor. Akademi Genel Kurulu'nun 8 üyesi yerine 22 üyesi Adalet Bakanlığı inisiyatifi ile belirlenecek. Geriye kalan sadece 9 üye diğer kurumlardan seçilecek. 

Mevcut uygulamada Akademi başkan ve başkan yardımcısı adayları, Yönetim Kurulu tarafından belirleniyor ve Bakanlar Kurulu tarafından seçiliyor. Yapılan değişiklikle, Akademi başkanı, Adalet bakanı tarafından gösterilen üç adaydan biri olacak. Başkan yardımcıları da Bakan tarafından atanacak. Böylelikle Adalet Akademisi yönetiminin belirlenmesi hükümetin kontrolüne geçecek. Akademinin çoğulcu yapısı ortadan kalkacak.

Hakim ve savcı adaylarını belirleyen Mülakat Komisyonu'nun yapısı da değiştiriliyor. Komisyonda bakanlık kontenjanı belirleyici unsur haline getiriliyor. Kanunun çıkması halinde, hakim savcı mülakatı tamamen Bakanlık kontrolüne geçecek. 

Hükümet şimdi bu 21 maddeyi yasalaştırabilir. Bunun için sadace yürürlülük maddesi gerekiyor. Salı günü Mecliste görüşülmeye başlanacak torba yasaya bile söz konusu madde eklenebilir.
<< Önceki Haber HSYK teklifi kısmen askıya alındı ama... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER