Kamu ihalelerinde şaibe riski!

Onlarca kez değiştirdiği kamu ihale yasası için yine düğmeye bastı. Kamu ihalelerinde şaibe riski gündeme geldi.

Kamu ihalelerinde şaibe riski!

  • Kamu ihale yasası AK Parti hükümetleri döneminde onlarca kez değiştirildi. Son değişiklik yine torba kanunla Genel Kurul'a geliyor. 
  • Bu kadar çok değişikliğin kamu ihale mevzuatı üzerindeki şaibeleri artıracağını düşünen CHP ve MHP duruma tepkili.

Kamu İhale Yasasına bir kez daha neşter vuruluyor. Kanunda yapılan son değişiklik Meclis Plan Bütçe Komisyonu'ndan geçti. Hükümet tartışmalı düzenlemeyi salı günü torba yasayla Genel Kurul'a getirmeye hazırlanıyor. 

Yasanın şu ana kadar 164 maddesi değişti. Tartışmalı hale gelen kamu ihale mevzuatının bu kadar çok değiştirilmesine Muhalefet tepkili. CHP ile MHP kanuna yazdıkları muhalefet şerhleriyle ihaleler üzerinde şaibelerin aratacağı ve objektif olunamayacağını düşünüyor.  

Yeni düzenlemede ihale tekliflerinin neye göre değerlendirileceği MHP'yi tatmin etmedi. Bu durum söz konusu herhangi bir ihaleyle ilgili şüpheleri artırabilir. MHP'nin itiraz ettiği noktalardan biri de teminat miktarlarıyla ilgili. Yapılan düzenlemede teminat miktarının hangi ihaleye veya kime göre çıkarılacağına kurumun nasıl karar vereceğini soruyor ve "objektiflik devre dışı kalır" diyor.

MHP'nin şerh koyduğu maddelerden biri de mal ve hizmet alımı ihalelerinde itiraz ve şikayet başvuru bedellerinin 3 katına kadar çıkarılması. Muhalefet, bu şekilde hak aramanın maddi olarak engelleneceğini savunuyor. 

Yeni kamu ihale yasasına göre bazı ihaleler birleştirilebilecek. Buna da birleştirmeyle birçok ihalenin aynı firmaya verilmesinin amaçlandığı eleştirisi var. 

CHP ise tasarıya koyduğu şerhlerde son 11 yılda toplam 164 maddesi değiştirilen Kamu İhale Yasası'nın artık güvensiz hale geldiğine dikkat çekti. Ayrıca her torba kanunla gelen değişiklik bir çok kurumu kamu ihale mevzuatı dışına çıkardı. Son değişikliklerle ihalalerde idari yargıya başvuru hakkının da engellenmeye çalışıldığı itirazı gündeme geliyor.


<< Önceki Haber Kamu ihalelerinde şaibe riski! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER