Hasan Palaz'ı tehdit eden müfettiş bakın kim çıktı

TÜBİTAK eski Başkan Yardımcısı Hasan Palaz'ı tehdit ettiği öne sürülen isimle ilgili çarpıcı bir bilgi ortaya çıktı.

Hasan Palaz'ı tehdit eden müfettiş bakın kim çıktı

Böcek davasının ilk duruşmasında önemli açıklamalar yapan dönemin TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz, böceğin konulma tarihinin erkene alınması için Başbakanlık Teftiş Kurulu Müfettişi Mehmet Emin Baysa'nın kendisini, "Biraz takvimin geriye alınması gerekiyor, senin için hoş olmaz, görevden alınırsın.” diye tehdit ettiğini aktardı.

Palaz'ı tehdit eden Baysa'nın, 2011 yılında milletvekili seçimlerinde Ankara 1. bölgede AKP'den aday adayı olduğu ortaya çıktı. Aysa, adaylık için Başbakanlık Teftiş Kurulu Başmüfettişliği görevinden de istifa etmişti. Siyasi tarafsızlığını yitirmesine rağmen müfettişlik görevine geri dönen Baysa, böcek soruşturmasını yürütmüştü.

‘Rapordaki tarihi değiştir, senin için iyi olmaz’ dediler

Dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan’ın çalışma ofisi ve konutunda bulunduğu iddia edilen dinleme cihazıyla (böcek) ilgili davada eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz da ifade verdi. Palaz, “Hakikaten çok doluyum. Gazetede benim hakkımda bir haber çıkıyor. Boğaz’da bir yalı varmış. Oradan dinleme yapıyormuşum. Tekzip talep ediyorum, kabul edilmiyor.” dedi. Palaz, böceğin hangi tarihte konulduğunun tespit edilmesi için kendilerine geliş hikâyesini şöyle özetledi:

“2012 Ocak ayında MİT’ten kişiye özel gizli bir paket geldi. Dinleme cihazı bulunmuş. Menşei nedir, kim üretmiş, ne zaman kullanıma girmiş gibi sorulara cevap vermemiz isteniyordu. MİT’in işi bu, ya böcek koyar ya bulur. Bize böceğin konulduğu silikonun ne zaman katılaştığı noktasında bir analiz yapılıp yapılmayacağı soruldu. Daha sonra MAM’da görevli Hamza Turhan incelemede bulundu, Gökhan Vıcıl da elektronik inceleme yaptı. Ben de üst yazıyı yazdım. Özetledik koyduk. 2012 Şubat gibi cevabı yolladık. 2012 Haziran aylarında Başbakanlık Teftiş Kurulu’ndan aradılar, sözlü bilgime başvurmak istediklerini söylediler. Konuyu çıtlattılar. Böcek olayını ancak orada öğrenmiş olduk. Tekrar yazı geldi. Analizin doğru olup olmadığı noktasında bir rapor istendi.

2013 Kasım ayında tekrar teftiş kuruluna davet edip yazılı ifademi aldılar. İçlerinden bir müfettiş arabama kadar refakat etti. Geçirirken bana rapordan hoşlanılmadığını söyledi. ‘Biraz takvimin geriye doğru gelmesi gerekiyor, senin için hoş olmaz, görevinden alınırsın’ dedi. Kasım ayında müfettiş beyle telefon görüşmemiz oldu, yine tehdit edildim. Konuyu ciddiye almadık. 3 yıl geçmiş bir raporun değiştirilmesi mümkün değildi. 17 Aralık’tan sonra bakanımız değişti. Beni hedefe koydu. Gideceksin dedi. Ben de o zaman olayları anlamaya başladım. Yerime gelen kişi beni ziyaret etti, ‘İstifa etmen gerekiyor, siyasiler seni istemiyor’ dedi. Ben de 20 Şubat’ta meşhur açıklamamı yaptım. Aynı gün beni işten attılar. Yıllarca elektronik istihbarat ve kriptoloji konusunda çalıştım. Bir yerde böcek bulunursa sökülmez. Oradan sökerseniz kanıtı yok edersiniz. Oradan sökmeyip zayıf sinyal verdirerek dinleyen adamı yakalarsınız.

Kendisini tehdit eden Başbakanlık Teftiş Kurulu müfettişinin ‘Mehmet Emin Baysa’ olduğunu ifade eden Hasan Palaz,
bu konuyla alakalı suç duyurusu yapıp yapmadığını sorulması üzerine de, “Yapsam ne olacak, savcıya ifademde bildirdim. Savcı işlem yapamadı.” cevabını verdi. İfadesini alan savcının tehdit ile ilgili ifadeleri tutanağa geçirmek istemediğini, son anda müdahale ettiklerini belirtti.ZAMAN
<< Önceki Haber Hasan Palaz'ı tehdit eden müfettiş bakın kim çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER