2015'in ilk derbisi için nefesler tutuldu

Şampiyonluk yarışının iki güçlü adayı Beşiktaş ile Galatasaray, 2015'in ilk derbisi için Atatürk Olimpiyat Stadı'na çıkıyor...

2015'in ilk derbisi için nefesler tutuldu

Süper Lig’de 7’de 7 yapan Kartal, 8 maçtır bileğini bükemediği rakibini devirerek üst üste 8. zaferine imza atmak ve zirvede rahat bir nefes almak istiyor. Hamza Hamzaoğlu yönetiminde ilk derbisine çıkacak Cim-Bom ise hem puan farkını kapatmak hem de 4. yıldız yolunda dev bir adım atmanın planlarını yapıyor.

MAÇIN CANLI ANLATIMINI SİTEMİZDEN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ

Bilic’in yüzü gülecek mi?

Beşiktaş Teknik Direktörü Slaven Bilic, Süper Lig’de henüz derbi zaferi yaşayamadı. Siyah-beyazlı takımda ikinci yılını geçiren Hırvat hoca geride kalan 5 derbide 3 yenilgi ve 2 beraberlik alırken, galibiyetle tanışamadı. Kartal, Bilic’le geçen sezon Galatasaray’a Olimpiyat Stadı’ndaki olaylı derbide 3-0 hükmen mağlup olurken, TT Arena’da 1-0 yenildi. Fenerbahçe ile de Kadıköy’de 3-3, Olimpiyat Stadı’nda 1-1 berabere kaldı. Bu sezon ise Fenerbahçe’ye, Olimpiyat’ta 2-0 kaybetti.

Büyük özlem

Kartal, Galatasaray’la oynadığı son 8 lig maçında galibiyet yüzü göremedi. Rakibi karşısında son galibiyetini 30 Nisan 2011 tarihinde İnönü Stadı’nda 2-0’lık sonuçla alan siyah-beyazlı takım daha sonra oynanan 8 karşılaşmada 5 kez sahadan yenilgiyle ayrılırken, 3 kez beraberlik elde etti.

Olimpiyat’ta kazanamadı

Atatürk Olimpiyat Stadı’nda bu sezon lig maçı kazanamayan Beşiktaş, Galatasaray karşısında siftah yapmaya çalışacak. Kartal, Olimpiyat’ta 3 lig maçına çıkarken 2 beraberlik, 1 yenilgi aldı. 2. hafta Çaykur Rize ve 4. hafta Eskişehir’le 1-1 berabere kalan siyah-beyazlı takım, 8. hafta ise Fenerbahçe’ye 2-0 mağlup oldu.

9 futbolcu sınırda

Derbiye iki takımdan toplam 9 futbolcu sarı kart cezası sınırında çıkacak. Beşiktaş’ta; Demba Ba, Oğuzhan Özyakup, Tolga Zengin, Serdar Kurtuluş ve İsmail Köybaşı kart görmeleri halinde 17. haftadaki G.Birliği deplasmanında forma giyemeyecek. Galatasaray’da ise Semih Kaya, Selçuk İnan, Burak Yılmaz ve Yekta Kurtuluş ceza sınırında bulunuyor. Bu oyuncular kart görürlerse Çaykur Rize maçında cezalı duruma düşecek.

Amaç 8’de 8

Süper Lig’de 7 maçlık galibiyet serisi yakalayan Beşiktaş bugün Galatasaray’ı mağlup ederse 8’de 8 yapacak. Ligin 7. haftasında Fenerbahçe’ye 2-0 yenilen siyah-beyazlı takım daha sonra Başakşehir’i 2-1, Kasımpaşa’yı 2-0, Karabük’ü 2-1, Trabzonspor’u 3-0, Gaziantep’i 1-0, Akhisar’ı 3-1, To.Konya’yı 2-1 mağlup etmeyi başardı. Galatasaray’ın 5 maçlık galibiyet serisi ise geçen haftaki G.Birliği beraberliğiyle sona ermişti.

Demba Ba’dan 16 gol

Beşiktaş’ın en büyük gol kozu Demba Ba olacak. 20 maçta 16 gol kaydeden Senegalli yıldız ilk derbi sayısına imza atmaya çalışacak.

Arsenal örneği

Ezeli rakipler için en fazla göze çarpan örnek olarak Arsenal eşleşmeleri verildi. Beşiktaş’ın, Şampiyonlar Ligi play-off karşılaşmalarında topla oynamada İngiliz rakibine karşı İstanbul’da yüzde 53’lük, Londra’da da yüzde 52’lik üstünlük kurduğu kaydedildi. 2 maçta 1 gol yiyen Kartal’a karşın Galatasaray’ın iki maçta rakibinden 8 gol yediği ve topla oynamada yüzde 50’nin altında kaldığı ifade edildi. Bu örnekten yola çıkarak Beşiktaş’ın Olcay Şahan, Gökhan Töre ve Demba Ba ile hücumda Galatasaray’dan aktif olduğu vurgulandı.

Hamzaoğlu bir  kez galip geldi

Galatasaray Teknik Direktörü Hamza Hamzaoğlu, teknik adamlık kariyerinde ilk derbi sınavını Beşiktaş karşısında verecek. Hamzaoğlu, Akhisar’ın başında Beşiktaş ile 4 kez rakip oldu. 2012-13’te Beşiktaş’a deplasmanda 3-1 mağlup olan Akhisar evinde 4-1 galip geldi. Geçen sezon ise Manisa’daki karşılaşma 3-3 bitti, İstanbul’da ise Kartal 3-0 kazandı.

Penaltı damgası

Beşiktaş-Galatasaray derbilerine son yıllarda penaltılar damgasını vuruyor. İki takım arasında ligde yapılan son 23 maçta hakemler toplam 12 kez penaltı kararı verdi, 8 maçta penaltı golleri derbinin sonucu üzerinde belirleyici etki yaptı. Son 2. lig maçında hakemler Galatasaray için 8, Beşiktaş için ise 4 kez beyaz noktayı gösterdi. Kartal 4 vuruşu da gole çevirdi, Galatasaray 2 kez penaltı kaçırdı.

Cim-Bom’un kozu Atiba!

Galatasaray, cezalı olan Atiba’nın yokluğunda Melo ile orta alanda üstünlük kurmaya çalışacak. Dev derbi için Opta ve Whoscored ortaklaşa bir analiz yayınladı. Kritik karşılaşma öncesi orta sahaları ön plana çıkaran istatistik şirketleri, kırmızı kart cezalısı olan Atiba yokluğunda ev sahibi Beşiktaş’ın dezavantaj yaşayacağını, Galatasaray’ın ise Felipe Melo öncülüğünde başarılı olabileceğini rakamlara yansıttı.

Muhtemel 11'ler
BEŞİKTAŞ: Tolga, Serdar, Franco, Ersan, Motta, Gökhan, Veli, Sosa, Oğuzhan, Olcay, Demba Ba

GALATASARAY: Muslera, Sabri, Semih, Chedjou, Telles, Emre, Melo, Selçuk, Sneijder, Burak, Umut

Orta alanda savunma anlamında sarı-kırmızılı takımın yüzde 16.7’lik başarılı ortalamasıyla hücum kesmede rakibinden iyi olduğunu gösteren analizde, Beşiktaş’ın yüzde 12.7 ile Süper Lig’de 17. sırada kaldığına vurgu yapıldı. Ancak top kapmada ise Atiba sayesinde yüzde 18.9’la Kartal’ın başarılı olduğu kaydedildi.

Beşiktaş’ın orta sahada hücum anlamında ise daha aktif olduğu belirtildi. Özellikle Akhisar ve Torku Konya maçlarında attığı gollerle de yıldızlaşan Jose Sosa’nın en ciddi koz olduğunun altı çizildi.


İstanbul bugün yeni bir yağışlı havanın etkisine girecek. Öğle saatlerinde başlayacak yağmurun gün boyu devam etmesi bekleniyor. Maç saatinde sıcaklık 7 derece olacak.
<< Önceki Haber 2015'in ilk derbisi için nefesler tutuldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER