IŞİD'le ilgili Dışişleri Bakanı'nı yanıltan haber

Anadolu Ajansı’nın geçtiği haber, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu da yanılttı.

IŞİD'le ilgili Dışişleri Bakanı'nı yanıltan haber

  • Anadolu Ajansı’nın haberine dayanarak 32 Türk şoförü için ‘Serbest kaldılar’ diyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yanıldı.
  • Şoförlerin hâlâ IŞİD’in elinde olduğu ortaya çıktı.
  • Meclis’te HDP’li vekillerle görüşen şoför aileleri IŞİD’in fidye istediğini söyledi
Taraf'ın haberine göre; Musul’da IŞİD militanlarının konsolosluk çalışanlarını rehin alınması ile başlayan krizin bir önemli ayağı da kaçırılan TIR şoförleri. Ancak TIR şoförlerinin serbest bırakılması konusunda Anadolu Ajansı’nın geçtiği haber, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu da yanılttı. Şoförler için 5 milyon dolar istediği öne sürülen IŞİD’in ailelere iki günlük süre verdiği iddia edildi. HDP ailelerle ve şirket sahipleriyle görüştü. 32 TIR şoförüyle ilgili bilgileri ve iletişim bilgilerini Dışişleri Bakanlığı ile paylaştı.

Musul krizinin ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu TBMM’de temsil edilen muhalefet partilerine gelişmelerle ilgili bilgi verdi. Davutoğlu bu çerçevede HDP Eş Genel Başkanları Ertuğrul Kürkçü ve Sabahat Tuncel ile Meclis’te bir araya geldi. Basına kapalı görüşme sürerken Bakan ile birlikte gelen heyetteki görevli, TIR şoförlerinin serbest bırakıldığına ilişkin AA’nın haberini gösterdi. Görüşme sona erdiğinde Bakan bir açıklama yapmadı. Ertuğrul Kürkçü ise kameraların karşısına geçip yaptığı açıklamada Bakan’ın kendilerine aktardığı bilgi çerçevesinde “şoförlerin serbest “ bırakıldığını söyledi. Ancak bilginin kısa süre sonra gerçek olmadığı ortaya çıktı.

AA’nın haberi yanlış

HDP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel ise, Musul’daki gelişmeleri kaygıyla izlediklerini belirterek “TIR şoförlerinin halen bırakılmıyor oluşu ciddi bir kriz. Aileleri bu sabah da bize ulaştı. Biz şirket sahiplerinden birisiyle de bir görüşme yaptık. Kendileri, irtibatta olduklarını ifade ettiler. Şu anda 32 yurttaşımız IŞİD militanlarının elinde. Para karşılığı bırakılacakları söylenmiş” dedi. Sabahat Tuncel, Bakan Davutoğlu ile yaptıkları görüşmeye ilişkin de şu bilgiyi verdi: “Dışişleri Bakanı bize konsolosluktakilerin güvenli bir yerde olduğunu, irtibatlarının olduğunu ve sağ salim Türkiye’ye teslim edilmeleri konusunda bir çalışmalarının olduğunu ifade etmişlerdi. Görüşme sırasında Anadolu Ajansı’nın bir haberi geçmişti, şoförlerin bırakıldığına dair. Hatta görüşme sırasında biz Bakan’a bu durumu ifade ederken ‘Evet konsolosluk görevlileri rehin ama şoförler de var’ dedi. O arada bakanla gelen heyetten birisi Anadolu Ajansı’nın haberini gösterdi. Şoförler bırakılmış diye. Eş başkanımız da (Ertuğrul Kürkçü) görüşme sonunda Bakan’a gelen bilgi ışığında kamuoyuna şoförler bırakılmış diye bir açıklama yaptı. Ama sonra öğrendik ki bu haber yanlış bir haber.”

Sabahat Tuncel ailelerle yaptıkları görüşmede istenen para miktarının sorulması üzerine ise şöyle dedi: “Bu sabah itibariyle ailelerle görüştük. Aileleriyle irtibatları var. 5 milyon dolar bir paradan bahsediliyor. Bu iki firmanın çalışanlarının oradaki hukukları nedir bilmiyorum ama IŞİD, rehinelerin bırakılması konusunda para istiyor.. Ailelere şöyle denilmiş: ‘İki gün süre veriyoruz. Para verilirse bırakacağız yoksa başlarına ne gelir bilmiyoruz’ diye. Aileler çok tedirgin, Dışişleri Bakanlığı’nın bu konuda bilgisi var kendilerine iletişim numaralarını da verdik oradaki kişilerin numaralarını da verdik.”

HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü de rehineler konusunun çözümüne ilişkin Bakan Davutoğlu’nun kendileriyle bir bilgi paylaşımında bulunup bulunmadığı konusunda şöyle dedi: “Konuyu nasıl halledeceklerine dair bir bilgi vermediler. Askeri veya başka bir opsiyondan da bahsetmediler. Konunun nazik olduğunu söyleyerek bu konuda kimseyle bilgi paylaşmıyoruz dediler.”
<< Önceki Haber IŞİD'le ilgili Dışişleri Bakanı'nı yanıltan haber Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER