İskilipli Atıf Hoca’nın idamından önceki son anları!

Şapka Kanunu’ndan 18 ay önce, yazdığı kitap sebebiyle haksız yere idam edilen İskilipli Atıf Hoca’nın, idamından önceki son fotoğraflarına ulaşıldı.

İskilipli Atıf Hoca’nın idamından önceki son anları!

Milli Gazete'nin özel haberine göre;  İskilipli Atıf Hoca’nın ve beraberindeki tutukluların çekilen son fotoğraflarına Devlet arşivlerinden ulaşıldı. Fotoğraflara göre şapka kanununa muhalefetten idama götürülen Atıf Hoca, yolda bile başındaki sarığı hiç çıkarmamış.

İskilipli Atıf Hoca’nın idamının ardından günümüze kadar gelen sadece bir tek fotoğraflı bulunuyordu. Ulaşılan yeni fotoğraflar, İskilipli Atıf Hoca’nın idam edilmeden son bir ay içerisinde çekilmiş. Fotoğrafların birinde İskilipli Atıf Hoca, son kez trenin camından İstanbul’a bakıyor.

Devlet arşivlerinde bulunan bilgiye göre fotoğrafın, Atıf Hoca ve beraberinde bulunan 19 kişinin, İstanbul Haydarpaşa Garından trene bindirilip, Ankara Ulucanlar Cezaevine götürülürken çekildiği belirtiliyor.

Evraklarda İdamla yargılanmak için götürülen tutukluların 3. Sınıf vagona bindirildiği ifade ediliyor. Atıf Hoca ve beraberindekileri Ulucanlar Cezaevine getirmek için başlarında resmi kıyafetli 13 polis memuruyla birlikte trende 13 tane de gizli sivil polisin bulunduğu anlatılıyor. İskilipli Atıf Hocanın fotoğraflarında en dikkat çeken ayrıntılardan biri de yargılanma sürecinden idam edilişine kadar başındaki sarığını hiç çıkarmaması.

İskilipli Atıf Hoca, Şapka Kanunu çıkmadan önce yazdığı kitaptan dolayı 9 Aralık 1925’te tutuklanmıştı. Ardından gemi ambarında Giresun’daki İstiklâl Mahkemesi’ne gönderilip, beraat ettikten sonra tekrar İstanbul’a götürülmüştü. Fakat bu sefer de Ankara İstiklal Mahkemeleri’nde yargılamak için İstanbul’da gözaltına alınarak tutuklanıp Ankara’ya getirilmişti. Ankara İstiklâl Mahkemesi Hakimi Kılıç Ali, İskilipli Atıf Hoca ve Babaeski Müftüsü Ali Rıza Efendi hakkında karardan kısa bir süre önce gazetecilere ‘masum’ olduğunu söylediği halde 4 Şubat 1926’da idam kararı vermişti.



 NOT: Atıf Hoca ve Babaeski Müftüsü Ali Rıza Efendi'nin İstanbul Haydarpaşa Garı'ndan trene bindirilip, Ankara Ulucanlar Cezaevi'ne götürülürken çekilen fotoğrafı...
<< Önceki Haber İskilipli Atıf Hoca’nın idamından önceki son anları! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER