İsrail Gazze Ateşkesi sona erdi

Bu sabah 08.00 itibarıyla İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes sona erdi...

İsrail Gazze Ateşkesi sona erdi

İsrail, ülkenin güneyindeki Aşkelon kentine Gazze’den fırlatılan iki roketin havada imha edildiğini duyurdu.

İsrail ve Gazze’yi temsil eden heyetler, salı günü ilân edilen ateşkesin son gününde devam eden müzakerelerde de anlaşamadı.

Gazze’de bin 874 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan katliamın yaraları kanamaya devam ederken, Filistinli ve İsrailli heyetler dün Mısır’ın başkenti Kahire’deki müzakerelerini sürdürdü. Üç günlük ateşkesin son gününde arabulucular, asgari müştereklerde buluşmak için zamana karşı yarıştı. Bir aylık çatışmanın ardından taraflar yüz yüze görüşmeyi kabul etmedi.

Hamas ise bölgedeki ekonomik hayatı felç eden 7 yıllık ablukanın kaldırılmaması ve Filistinli mahkûmların serbest bırakılmaması hâlinde savaşa devam edeceğini açıkladı. Kahire’deki Hamas yetkilisi Musa Ebu Marzuk, “(Henüz ateşkesi uzatma yönünde) bir anlaşma yok.” dedi.

2007 yılında başlayan abluka, Gazze’nin İsrail dışında dünyaya açılan tek kapısı olan Refah’ı kontrol altında tutan Mısır tarafından da destekleniyor. 1,8 milyon nüfuslu kente giren gıda ve inşaat malzemelerine ağır kısıtlamalar devam ediyor.

İsmini vermek istemeyen bir yetkili İsrail’in Gazze’ye insani yardımın bir an önce başlatılmasından yana olduğunu öne sürdü. İsrailli yetkili, bölgeye girmesi muhtemel çimentonun tünel inşaatında kullanılmayacağından ise emin olmak istediklerini söyledi.

Bir aya yakın süren operasyonda 500 bine yakın Filistinlinin evlerini terk ettiği; karadan, havadan ve denizden yapılan yoğun bombardımanla binaların çoğunun dümdüz olduğu Gazze’de hayatlarını kaybedenlerin ve yaralanmaların haricinde 6 milyar dolar tutarında da maddi hasar bulunduğu ifade ediliyor.

72 SAATLİK ATEŞKESİN SONA ERMESİYLE İSRAİL İLK HAVA SALDIRISINI DÜZENLEDİ

Mısır'da devam eden görüşmelerde hiçbir talebine olumlu cevap verilmediğini belirten Hamas, ateşkesin uzatılmasını reddetmişti. Ateşkesin sona ermesinin ardından Gazze'den İsrail'e 10 roket fırlatılmıştı. İsrail basını, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun roket saldırılarına güçlü biçimde karşılık verilmesi için orduya talimat gönderdiğini yazdı.


ZAMAN

<< Önceki Haber İsrail Gazze Ateşkesi sona erdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER