'İzmir'deki operasyonu durdur' talimatına tepkiler büyüyor!

İzmir'deki yolsuzluk soruşturmasının Adalet Bakanı Müsteşarı Kenan İpek eliyle kapatılmak istendiğine dair iddialar, kamuoyunda büyük bir tepkiye sebep oldu.

'İzmir'deki operasyonu durdur' talimatına tepkiler büyüyor!

  • Hukukçular:' Bu olay iktidarın yargıya müdahalesinin açık belgesidir.'
  • 'Adli makamların itibarı bitiriliyor.'
  • Yargı bağımsızlığı bitirilerek savcılar memur pozsyonuna düşürülüyor'
  • Hüseyin Baş: 'Cemaatçi değilim, hukukun yanındayım'

Yolsuzluk soruşturması sebebiyle görevden alınan eski İzmir Cumhuriyet BaşsavcıHüseyin Baş’ın, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek tarafından tehdit edilmesine hukukçulardan sert tepki geldi. Hiçbir dönemde yargıya böyle doğrudan müdahale edilmediğini belirten baro başkanları, yapılanın açıkça suç olduğunu belirtiyor. Anamuhalefet sözcüleri de, Başsavcı’nın görevden alınmasıyla tehdidin gerçekleştiğine dikkat çekiyor.

Zaman gazetesinin haberine göre, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün partisinin grup toplantısında önemli bir belge açıkladı. Anamuhalefet liderinin ‘Dehşet verici bir belge’ diye nitelendirdiği belge, İzmir’deki yolsuzluk operasyonunun durdurulması için devreye giren Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek’in, Başsavcı Hüseyin Baş’a yaptığı baskının tutanağıydı. Bizzat Hüseyin Baş’ın tuttuğu tutanakta, Müsteşar İpek’in iki kez telefon ederek, “Cumhuriyet savcısını değiştir, tüm kararları iptal et, bu soruşturmayı durdur. Bunu yapmazsan sonuçlarına katlanırsınız.” tehdidinde bulunduğu belirtiliyordu.

"BU OLAY İKTİDARIN YARGIYA MÜDAHALESİNİN AÇIK BELGESİDİR"

Yargıya yapılan müdahalenin boyutlarını gösteren belge, hukuk camiasını şoke etti. İzmir Barosu Başkan Vekili Ercan Demir, söz konusu tutanağın, iktidarın yargıya müdahalesinin belgesi olduğunu belirtti. Bunun hem Anayasa’ya hem de Türk Ceza Kanunu’na göre suç olduğunu kaydetti: “Bunu müsteşar da yapsa, bir başkası da yapsa suç teşkil eder. Bu olay da iktidarın yargıya müdahalesinin ve soruşturmayı önlemek yönündeki baskısının açık belgesidir. Adalet Bakanlığı Müsteşarı, muhtemelen Başbakan ve Adalet Bakanı’nın talimatıyla İzmir’de yürütülmekte olan soruşturmanın önlenmesi, ortadan kaldırılması için baskı ve tehditte bulunmuştur. Bu tutanağa göre bu suçtur, tutanak da suçun belgesidir.”

"ADLİ MAKAMLARIN İTİBARI BİTİYOR"

Muğla Baro Başkanı Mustafa İlker Gürkan, idarî makamların adlî makamlara talimat vermesinin asla kabul edilemez bir durum olduğunu belirterek, “Yaşanılan durum felaket. Türkiye’de  binlerce hakim ve savcı adaleti çevirebilmek için elinden gelen her şeyi yapıyor. Ama 3-5 siyasî dava yüzünden bütün emekler boşa gidiyor. Bu tür siyasî davalar yüzünden adlî makamların bütün itibari bitti.” görüşünü dile getirdi.

"SAVCILAR MEMUR POZİSYONUNA DÜŞÜRÜLMEYE ÇALIŞILIYOR"

 Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan da, hukuka hiçbir zaman bu kadar müdahale edilmediğini anlattı. İlhan, şunları kaydetti: “Hukuka müdahalelerin olduğunu biliyorduk ancak bu kadar net insanların gözüne sokarcasına bir soruşturmada talimat yerine getirilmedi diye bir başsavcının görevden alelacele alındığına ilk kez şahit oluyoruz. Hukuka hizmet etmek isteyen ben bile baro başkanı sıfatımla yaşanandan büyük bir hicap duyuyorsam, sade vatandaşın kendini güvende hissetmesi mümkün değildir. Yaşananlar bağımsız yargıya, doğrudan müdahalenin en üst boyutudur. Yargı bağımsızlığı ortadan kalktığı sürece savcılar da 657’ye tabi birer memur pozisyonuna düşürülmeye çalışılıyor.”

SAVCI BAŞ: 'CEMAATÇİ DEĞİLİM, HUKUKUN YANINDAYIM'


Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek tarafından tehdit edildiği ileri sürülen İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş, HSYK kararnamesi ile Samsun’a atandı. Kenan İpek’in tehdit ve baskısını tutanağa geçiren Baş, atama sonrası ilk kez Artı Bir TV’ye konuştu. Kendisinin devlet memuru olduğunu hatırlattı, söyleyeceklerini tutanakta yazdığını belirtti. Spikerin, “Cemaatçi misiniz?” sorusunu ise “İşte bu konuda konuşabilirim. Biz sadece hakkın ve hukukun yanında görev yapan devlet memuruyuz. Kesinlikle cemaatçi değilim.” diyerek cevapladı.


<< Önceki Haber 'İzmir'deki operasyonu durdur' talimatına tepkiler büyüyor! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER