Piri Reis kimdir? Haritasının sırrı ne? Özel doodle

Google'dan Piri Reis sürprizi! Yüzyıllardır gizemini koruyan Piri Reis haritası Google'a doodle oldu.

Piri Reis kimdir? Haritasının sırrı ne? Özel doodle

Google+' class='textetiket' title='Google haberleri'>Google, Piri Reis Haritası'nın 500. yıl dönümünü doodle ile hatırladı. Google'ı açan internet kullanıcıları, Amerika kıtasını gösteren en eski haritalardan biri olan Piri Reis Haritası'nın resminin yer aldığı doodle ile karşılaştı.

Piri Reis Haritası hicri takvime göre 919, miladi takvime göre ise 1513 yılında Osmanlı Amirali Piri Reis tarafından çizilmiştir ve İstanbul’da Topkapı Sarayı'nda muhafaza edilmektedir. 

Piri Reis’in haritası, tarihi eser ve en eski haritalar olmalarının yanı sıra 1500’lerde hiçbir Avrupalı’nın bilmediği detayları içeriyor. 

1800'lerde keşfedilen Antarktika kıtası 1513'te zirveleri ve sıradağları bile şaşılmayacak şekilde çizilmiştir.

Arjantin'le başlayan Güney Amerika kıtasının Antarktika'nın bir uzantısı olduğu ortaya konulmuştur.

Arjantin uzaydan bakıldığında 47 derece sağa kıvrık gözükür. Piri Reis bugün bile haritalarda dik olarak (yanlış) çizilen Arjantin'i bu açıyla birebir çizmiştir.

Cebelitarık Boğazı adeta uzaydan görülür gibi verilmiştir.

Harita 22,.5 derece eğim verilerek çizilmiştir. Dünyanın jeoid (sonsuzgen) ya da geoid (yuvarlak) olmadığını 16 parçalı haritasıyla ispatlamıştır. NASA'nın yayınladığı son dünya fotoğrafları da yerkürenin 16 genliğine atıf yapmıştır.

Atlas Okyanusu'ndaki adaların çoğu isabetle doğru şekilde çizilmiş, yıldız koordinatları işlenmiştir.

Okyanus rüzgârları bugünkü ana hava akımlarıyla örtüşür şekilde haritaya işlenmiştir. Rüzgâr alınan yönler bile gemi maketleriyle şekillendirilmiştir.

Günümüzde koordinatları belirlemek için kullandığımız enlem ve boylam çizgileri paralel ve meridyenler olarak da biliniyor. Meridyenler iki kutupta birleşiyor. Oysa Piri Reis’in haritalarında enlem ve boylam çizgileri yerine, istikamet açılarıyla kilit noktalarda birleşen farklı çizgiler kullanılmış. Bu çizgiler “Enerji Izgaraları” olarak adlandırılıyor. Yani çizgilerin birleştiği kilit noktalar, dünyanın belirli enerji merkezlerini simgeliyor. 

Piri Reis'in haritasının koordinat çizgilerinden, topografik detaylara kadar birçok sıra dışı bilgiye sahip olması harita bilimcilerinin hala en çok merak ettiği konu.

<< Önceki Haber Piri Reis kimdir? Haritasının sırrı ne? Özel doodle Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER