Ramazan öncesi et ve 91 ilaca gizli zam

91 ilaca ve ete ramazan öncesi gizli zam yapıldığı belirtildi, uzmanlar uyardı.

Ramazan öncesi et ve 91 ilaca gizli zam

Türk Ec­za­cı­lar Bir­li­ği (TEB) başta kan­ser, kalp da­mar ve kan has­ta­lık­la­rı ol­mak üze­re çok sa­yı­da ila­cın fi­ya­tın­da de­ği­şik­li­ğe git­ti­.

İlaç te­da­ri­ki sı­kın­tı­sı ilaç fi­yat­la­rı­nı vur­du. TEB ta­ma­mı it­hal ba­zı ilaç­lar için zam yap­tı. 91 ka­lem ila­cın fi­ya­tı 35 ku­ruş ila 58 li­ra ara­sın­da ar­tar­ken 4 ila­cın fi­ya­tı düş­tü. Söz ko­nu­su ilaç­la­rın ço­ğu kalp da­mar, kan­ser ve kan has­ta­lık­la­rı te­da­vi­sin­de kul­la­nı­lı­yor. Yi­ne ta­ma­mı it­hal 9 ilaç da pi­ya­sa­ya sü­rül­dü. TEB Ge­nel Sek­re­te­ri Ha­run Kı­zı­lay, Tür­ki­ye­’de ilaç fi­yat­la­rı­nın art­ma­sı ve­ya azal­ma­sın­da ka­rar ve­ri­ci mer­ci­nin Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı ol­ma­dı­ğı­nı be­lirt­ti.

YUNANİSTAN VE PORTEKİZ REFERANS

Kı­zı­lay, “Biz ilaç fi­yat­la­rın­da Yu­na­nis­tan ve Por­te­ki­z’­i re­fe­rans alı­yo­ruz. Bu iki ül­ke­de ilaç fi­yat­la­rı ar­tar­sa ya da aza­lır­sa biz­de de ay­nı­sı olur. Onlar da tıp­kı Tür­ki­ye gi­bi eko­no­mik an­lam­da so­run­lu. Söz ko­nu­su fi­yat ar­tı­şı da dı­şa­rı­da­ki fi­yat­lar­la bağ­lan­tı­lı bir uy­gu­la­ma­” de­di.

'TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR'

Bir ­kaç ila­cın fi­ya­tı­nın düş­tü­ğü­nü de ha­tır­la­tan Kı­zı­lay şunları kaydetti: “İ­laç fi­yat­la­rı­nın düş­me­si hem re­fe­rans ül­ke­le­ri­ne bağ­lı ola­rak dü­şü­yor hem de ye­ni eş­de­ğer ilaç­la­rın çık­ma­sı­na bağ­lı ola­rak fi­yat­la­rı aza­lı­yor. Tür­ki­ye­’de ilaç fi­yat sis­te­mi çok so­run­lu bir nok­ta­ya gel­di. Cid­di an­lam­da teh­li­ke çan­la­rı ça­lı­yor, di­ye­bi­li­riz. Tür­ki­ye­’de 1 bu­çuk 2 li­ra­ya ilaç sa­tı­yo­ruz. İlaç fi­yat­la­rı çok faz­la dü­şün­ce ar­tık üre­ti­ci bu ilaç­la­rı üre­te­mez ha­le gel­di. Do­la­yı­sıy­la ço­ğu ilaç­lar pi­ya­sa­dan çe­kil­mek zo­run­da ka­la­cak. Ben­ze­ri so­run geç­ti­ği­miz ay­lar­da pe­ni­si­lin­ler­le il­gi­li ya­şan­dı. Özel­lik­le pi­ya­sa­da 10 li­ra­nın al­tın­da­ki ilaç­lar­la il­gi­li bu so­run ya­kın ge­le­cek­te cid­di an­lam­da ba­şı­mı­zı ağ­rı­ta­cak.”

ET ZAMLANDI SÜTÇÜ İNEKLER KESİME GİDİYOR

Her yıl Ra­ma­zan ayı ön­ce­si ar­tan et fi­yat­la­rı bu yıl da­ er­ken­den el yak­ma­ya baş­la­dı. Ra­ma­zan ayı­nın yak­la­şı­yor ol­ma­sın­dan do­la­yı ke­mik­li kar­ka­sın ki­log­ram fi­ya­tı 20 TL’­ye da­yan­dı. Gı­da fir­ma­la­rı, et fi­yat­la­rı­nın da­ha ne ka­dar yük­se­le­ce­ği­ni ön­gö­re­mez­ken, bü­yük bir kı­sım, can­lı da­na it­ha­la­tı­nı işa­ret edi­yor. Ba­zı fir­ma­lar ise süt hay­van­la­rı­nın ke­si­me gön­de­ril­di­ği uya­rı­sını ya­pı­yor.

YÜZDE 10 ZAMLANDI

Bir ay için­de et ürün­le­ri yüz­de 10 zam­lan­dı. Da­na kuş­ba­şı fi­ya­tı 32 TL’­den 35 TL’­ye, kıy­ma ise 29 TL’­den 31 li­ra­ya yük­sel­di. Ra­ma­zan ayı ön­ce­si et fi­yat­la­rın­da ha­re­ket­len­me ol­du­ğu­nu be­lir­ten İti­na Gı­da Pa­zar­la­ma Mü­dü­rü Ha­lil To­sun, “Bir ay ön­ce ke­mik­li kar­ka­sın ki­lo­su 18 li­ra iken, şim­di 20 TL’­ye ulaş­tı. Fi­yat­lar her gün tır­ma­nı­yor. Dev­let mü­da­ha­le ede­ne ka­dar bu ar­tış­lar de­vam eder. Bu yüz­den can­lı da­na it­ha­la­tı söz ko­nu­su ola­bi­li­r” de­di.

ENFLASYONUN ÜSTÜNDE ARTTI

Ge­çen se­ne Ra­ma­zan ön­ce­si et fi­yat­la­rı­nın 15 li­ra ol­du­ğu­nu an­cak bu yıl ra­ka­mın 19 li­ra­yı geç­ti­ği­ni ak­ta­ran Ha­lil To­sun, “Tür­ki­ye­’de et fi­yat­la­rı enf­las­yon­dan da­ha da yük­sek. Enf­las­yon yüz­de 10 iken et fi­yat­la­rın­da­ki ar­tış bir yıl­da yüz­de 25'i geç­ti­” di­ye ko­nuş­tu. To­sun, fi­yat­la­rın da­ha da yük­se­le­ce­ği bek­len­ti­si­nin, et üre­ti­ci­le­ri­nin pi­ya­sa­ya et ver­me­me­si­ne se­bep ol­du­ğu­nu vur­gu­la­dı. TÜ­İK ve­ri­le­ri­ne gö­re 2013’te 996 bin 125 ton kır­mı­zı et üre­til­di. An­cak ge­li­nen nok­ta­da, Tür­ki­ye­’de kır­mı­zı et ar­zı­nın yet­me­di­ği­ne işa­ret eden Mu­rat Bey Pey­nir­le­ri Baş­ka­nı Nec­mi Erol, “Şu an Gü­ney Mar­ma­ra­’da inek kar­kas 17,5 TL, da­na kar­kas ise 19 TL. Bu ra­kam­lar 12-13 li­ra­dan bu­ra­la­ra gel­di. Tür­ki­ye­’de arz sı­kın­tı­sı va­r” de­di.


<< Önceki Haber Ramazan öncesi et ve 91 ilaca gizli zam Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER