'Sahipsiz medyaya' soğuk duş!

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, Fethullah Gülen Hocaefendi’nin avukatı Nurullah Albayrak’ın başvurusu üzerine Sabah ve Takvim’in yalan haberlerini inceledi.

'Sahipsiz medyaya' soğuk duş!

Kamuoyunda ‘havuz medyası’ olarak bilinen gazetelerin kınanmasına karar verdi. Kurul, ihlal edildiğini vurguladığı Basın Meslek İlkeleri’ni de madde madde sıraladı.

Kamu ihaleleri karşılığında işadamlarından toplanan paralarla el değiştirdiği iddia edilen ve kamuoyunda havuz medyası olarak bilinen gazetelere basın meslek kuruluşlarından da tepki geliyor. Bunun son örneği Basın Konseyi Yüksek Kurulu’nun kararlarında yer aldı. Kurul, Sabah ve Takvim gazetelerinde yayımlanan ‘Cemaatin Emniyet imamı’ başlıklı ve Fethullah Gülen Hocaefendi’ye saray yapıldığı iddialarının yer aldığı haberleri kınadı. Konsey, bu gazetelerin yazı işleri müdürleri ve haber müdürleri hakkında 4 ayrı kınama kararı aldı.

Fethullah Gülen Hocaefendi’nin avukatı Nurullah Albayrak, Basın Konseyi Yüksek Kurulu’na, hakaret ve iftira içeren yalan haberler nedeniyle başvuruda bulunmuştu. Albayrak, noter kanalıyla gönderdikleri cevap ve düzeltme haklarının da gazeteler tarafından kullanılmadığını ifade etmişti. 19 Şubat tarihinde toplanan Basın Konseyi Yüksek Kurulu başvuruyu haklı buldu. Oybirliğiyle verilen kararda, Basın Meslek İlkeleri’nin 6. maddesine dikkat çekildi. “Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olmaksızın yayınlanamaz.” ilkesinin ihlal edildiği vurgulandı.

Fethullah Gülen Hocaefendi’ye saray yapıldığının iddia edildiği habere de işaret eden konsey, Akın İpek’in sözlerine sayfalarında yer vermesine rağmen gazetenin konutun Fethullah Gülen için hazırlandığı konusunda ısrar ettiğini belirtti. Yüksek Kurul; Fethullah Gülen’i 17 Aralık darbe girişiminin lideri olarak gösteren gazetenin ihlal ettiği Basın Meslek İlkeleri’ni de madde madde sıraladı. Bu konuda oyçokluğuyla alınan kararda 9. ve 10. maddeler hatırlatıldı: “Suçlu olduğu yargı kararıyla belirlenmedikçe hiç kimse ‘suçlu’ ilan edilemez. Yasaların suç saydığı eylemler, gerçek olduğuna inandırıcı makul nedenler bulunmadıkça kimseye atfedilemez.”

Yüksek Kurul ayrıca, noter kanalıyla gönderilen cevap ve düzeltme metninin de yayımlanmamış olduğunu kaydetti. Bu durum karşısında, 16. maddedeki, “Basın organları, yanlış yayınlardan kaynaklanan cevap ve tekzip hakkına saygı duyarlar” ilkesinin ihlal edildiğini de oybirliğiyle kararlaştırdı. Kurul, Takvim Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Şefik Çalık ile muhabir Hayrettin Bektaş’ın da oybirliğiyle kınanmasını uygun buldu.

“Cemaatin Emniyet imamı” olduğu iddia edilen O.H.Ö.’nün başvurusunu da değerlendiren kurul, iddianın “Haliç’te Yaşayan Simonlar” kitabından alıntı olduğunu belirtti. Kurul, kitaptaki iddialardan O.H.Ö.’nün soruşturulduğunu ve hakkında takipsizlik verildiğini ifade etti. Sabah Gazetesi muhabirleri Abdurrahman Şimşek, Ferhat Ünlü ve Serkan Bayraktar’ın yazdığı haberin Sabah ve Takvim’de aynı gün yayımlandığını kaydeden Yüksek Kurul, Basın Meslek İlkeleri 9. ve 10. maddelerinin ihlal edildiğini kararlaştırdı. Gazeteciler hakkında da oyçokluğuyla kınama kararı alındı. Kurulun kararları Basın Konseyi’nin internet sitesinde de yayımlandı.

İşte ihlal edilen Basın Meslek İlkeleri

Madde 6: Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olmaksızın yayınlanamaz.

Madde 9: Suçlu olduğu yargı kararıyla belirlenmedikçe hiç kimse suçlu ilan edilemez.

Madde 10: Yasaların suç saydığı eylemler, gerçek olduğuna inandırıcı makul nedenler bulunmadıkça kimseye atfedilemez.

Madde 16: Basın organları, yanlış yayınlardan kaynaklanan cevap ve tekzip hakkına saygı duyarlar.
<< Önceki Haber 'Sahipsiz medyaya' soğuk duş! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER