Türkiye'yi sarsan olaya böyle tepki gösterdi!

Şüpheli uçak kazasında hayatını kaybeden Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in dosyasında 20 yıllık zaman aşımı süresi doldu.

Türkiye'yi sarsan olaya böyle tepki gösterdi!

Eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral  Eşref Bitlis'in oğlu Tarık Bitlis, babasının ölümüne ilişkin soruşturmanın zaman  aşımına uğramasıyla ilgili, ''Ben inanıyorum, Türk halkı bunun hesabını  soracaktır'' dedi.

         Bitlis, Eskişehir'de Nasrettin Hoca Kültür Merkezi tarafından düzenlenen  ''Eşref Bitlis'i Anma Programı'' öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün  davanın hukuki yönünün bittiğini ancak Türk halkının, Türk kamuoyunun davanın  takipçisi olacağını kaydetti.
         Türk halkına güvendiğini ifade eden Bitlis, şöyle konuştu:

         ''Tek güvencem o. Onun haricinde hukuki bir şey yapmayacağım. Çünkü 20  senedir bir takım yapılar, bu konuda suskun kaldığı sürece zaten bir şey  olmayacaktır. Ama ben inanıyorum, Türk halkı bunun hesabını soracaktır. Kişisel  olarak burada bir hakkımın yendiğini düşünmüyorum ama vatandaş olarak, bu konun  takibinin tüm kamuoyuyla birlikte olacağını düşünüyorum. O yüzden Avrupa İnsan  Hakları Mahkemesi'ne veya benzer yerlere gitmeyeceğim.''
         
         -''Sistemdeki bozukluklar olayların karanlıkta kalmasını sağlıyor''-
         
         Bitlis, bir gazetecinin ''20 yıl geçmesine rağmen bir gelişmenin  olmamasını neye bağlıyorsunuz?'' sorucu üzerine, 1993'deki olayların  soruşturulurken o zamanın sorumlu mekanizmalarının, sistemlerinin şu anda halen  devam ettiğini bildirdi.

         Halen aydınlatılamayan ya da kamuoyuyla paylaşılamayan bir yığın  olayların olduğunu öne süren Bitlis, şöyle devam etti:
         ''Bu anlamda değişen bir şey yok. Olay hakkındaki dosyayı tekrar açmak  demek konuyu aydınlatmakla eş değer olmuyor. Sistem maalesef bunu bir yerde  engelliyor. Mevcut sistemdeki bozukluklar bu tür olayların hep karanlıkta  kalmasını sağlıyor. Bir örnek vereceğim. Siz düşünebiliyor musunuz 20 yıl evvel  olmuş bir olayın fotoğraflardan incelenebileceğini. Siz düşünebiliyor musunuz,  böyle bir olayda emniyet ya da MİT'in savcılığa yazdığı yazı da o konuyla ilgili  hiçbir araştırma ya da kayıt bulunmadığını. Siz düşünebiliyor musunuz, o tarihte  bu tür olaylarda hep dış mihraklardan bahsedilir, şu anda bahsediliyor değil mi?  Başımıza ne gelse dışardan bir takım mihraplar var. Türkiye'de herhalde ilk defa olmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde bir general o dış mihrakların yaptığını  belgeliyor, rapor haline getiriyor ve ilgili makamlara sunuyor. Bu aşamada halen şu günde biz diyoruz ki; 'dış mihraklar' birisi bunu ifade ediyor. Arkasından belli olmayan ve şüpheli bir şekilde öldürülüyor.''
         
         -''Benzer olaylar, bugün de devam ediyor''-
         
         Bu süreç içerisinde Türkiye'deki konuyla ilgili emniyet, Türk Silahlı  Kuvvetleri ve MİT'in bu konudaki tutum ve davranışlarına bakılması gerektiğini  anlatan Bitlis, şöyle devam etti:

         ''Zamanın Genelkurmay Başkanı, olaydan 15 dakika veya yarım saat sonra  diyor ki; 'buzlanmadır'. Arkasından bugün MİT ve emniyet diyor ki; 'biz o konuda  hiçbir yazışma yapmadık, hiçbir şeyden haberimiz yok'. Ama aynı MİT, sistemin aynı araçları, Ergenekon'un ikinci sırasına 'şırak' diye oturtabiliyorlar. Bugün  de sorgulanmıyor. Bunu kim yaptı, kim oturttu, niye oturttu, nereye gidiyoruz?  Vurgulamak istediğim, bu davayla ilgili soruşturulacak olan en önemli şey,  sistemdeki bu kurumsal yapıları yöneten insanlarla görüşmek. Bunlar 'biz bir şey  bilmiyoruz' dediği zaman da, bunları kamuoyuna deşifre etmek, zamanın MİT  Müsteşarı hiçbir şey bilmiyorsa bunu kamuoyuyla paylaşmak lazım. Zamanın  Genelkurmay Başkanı, Jandarma Genel Komutanı'nın uçağına olan tacizden dolayı  hiçbir işlem yapılmamışsa, bunu kamuoyuyla paylaşmak lazım. Çünkü buna benzer  olaylar, yaşam içinde bugün de devam ediyor. Bence bu davanın kamuoyuyla  paylaşılacak, beklenilecek en önemli tarafı budur.''
         
<< Önceki Haber Türkiye'yi sarsan olaya böyle tepki gösterdi! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER