Yargı paketi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda kamuoyunda 'yargı paketi' olarak bilinen kanun teklifi kabul edildi. En tartışmalı konu olan 'makul şüphe' de resmen kabul edilmiş oldu.

Yargı paketi Meclis Genel Kurulu'nda  kabul edildi

Makul şüphe ile arama getiren, mal varlığına el koymayı kolaylaştıran, adli yıl açılış törenlerini kaldıran ve Yargıtay ile Danıştay'ın yapısını değiştiren 52 maddelik yargı paketi kabul edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, "Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklifinin" görüşmeleri tamamlandı. Makul şüphe ile arama getiren, mal varlığına el koymayı kolaylaştıran, adli yıl açılış törenlerini kaldıran ve Yargıtay ile Danıştay'ın yapısını değiştiren 52 maddelik yargı paketi kabul edildi.

Kamuoyunda 'yargı paketi' olarak bilinen ve iktidarla muhalefet arasında sert tartışmalara neden olan kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada kabul edildi. Kanun teklifi 
hakim ve savcı ücretlerinde artış, polise 'kuvvetli şüphe' yerine 'makul şüphe'de arama yetkisi, Danıştay ve Yargıtay'da üye ve daire sayısı artışı ile 4 bin hakim adayı alınmasını öngörüyor.


Danıştay Başkanı Ali Alkan'ın "Bizden kurumsal görüş alınmadı" diyerek sitemde bulunduğu, Yargıtay ve Danıştay'ın daire sayısı artırılacak ve yeni üyeler seçilmesini öngören kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilidi.

Hakim ve savcıların maaşlarına iyileştirme yapılmasını sağlayan ve 'kuvvetli şüphe' şartının 'makul şüphe'ye dönüştüren 'Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü. 52 maddeden oluşan kanun teklifi görüşmelerinin tamamlanmasının ardından TBMM Genel Kurulu'nda açık oylama yapıldı. Oylama sonucunda 211 kabul, 17 ret oyu kullanıldı ve kanun telifikabul edilerek yasalaştı.

Yargı paketi ile hakim ve savcılara maaşlarına zam yapılacak. Pakette, 'kuvvetli şüphe' şartının 'makul şüphe'ye dönüştürülmesi de yer alıyor.

ADLİ YIL AÇILIŞ TÖRENİ DÜZENLENDİ

Yasaya göre, Yargıtay Kanunu’nun 'adli yılın açılışını' düzenleyen maddesi yürürlükten kaldırıldı. Mesleğinde en az üç yıl fiilen çalışmış avukatlar hakimlik ve savcılık adaylığı sınavına girebilecek.

YARGITAY’A SEKİZ YENİ DAİRE

Yasalaşan teklifle, Yargıtay’daki daire sayısı 38'den 46’ya çıkarılacak. Danıştay’a 39 üyenin yanı sıra, 23 savcı ve 50 tetkik hakimi alınacak.

4 BİN HAKİM KADROSU VERİLDİ

Kanunla, Adalet Bakanlığı’na 4 bin hakim kadrosu ihdas edildi. Adalet Bakanlığı hakim ve savcı adayı alımına ilişkin sınav yaparak söz konusu kadrolara atama yapacak.

DHA
<< Önceki Haber Yargı paketi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER