Güney Afrika'da işçi sendikaları yürüyüş yaptı


Güney Afrika İşçi Sendikaları Konfederasyonu (COSATU), ülkenin bir çok şehrinde toplu taşıma ve ücret artışı için yürüyüş yaptı. Johannesburg'da sabah yaklaşık 100 kişi ile başlayan protestolara öğleye kadar binlerce sendikalı katıldı.

Sıcak havaya aldırmayan kırmızı tişörtlü işçiler, Gauteng Başbakanı David Makhura, İşçi ve Ticaret Odaları ile Telkom firmalarına yürüdü. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı yürüyüşler olaysız devam ediyor.

Güney Afrika Giyim ve Tekstil İşçileri Sendikası (Sactwu), Maden İşçileri Ulusal Birliği (NUM) ve diğer sendikaların katıldığı protestolar Cape Town'da Parlamento'da sona ererken, Johannesburg'da binlerce işçi COSATU Evi önünde toplantı. Yürüyüş sonunda kalabalığa konuşan COSATU liderleri, "Şu anda önümüzdeki lüks banka binalarınının pencerelerinden bize bakıyorlar aynı maymunlar gibi. Bu bankalar zamanında ırkçı rejime destek verdi. Biz artık dışarda beklemek istemiyoruz. Bu ülkenin paralarının bu binalarda saklanmasını istemiyoruz. Halkımıza dağıtılmasını istiyoruz." dedi.

Binlerce Afrikalılın yürüyüş boyunca yer yer Afrika dansları etmelesi gösterilere renk kattı. Afrikalı işçiler, polise yapılan saldırıları ve işlerine zamanında gelemedikleri için toplu taşıma sistemini de eleştirdi.

Güney Afrika'da son aylarda devam eden maden grevleri ülke ekonomisine büyük zarar veriyor. COSATU'dan ayrılan sendikalar gelecek hafta 'yolsuzluklara' karşı büyük bir protesto planlıyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Güney Afrika'da işçi sendikaları yürüyüş yaptı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER