'Güneydoğuda en fazla diş eti kanamalarına rastlıyoruz'


MARDİN (CİHAN)- Mardin Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Mehmet Helvacıer, bölgede en fazla diş eti kanamalarına rastladıklarını belirterek, bunun Türkiye genelinde ve dünyada da en fazla rastlanan ağız rahatsızlığı olduğunu söyledi. Helvacıer, bunun sebebinin son zamanlarda rağbet gösterilen yumuşak yiyecekler ile asitli içeceklerin kullanılması olduğunu kaydetti.

Toplum olarak zamanında, ağrılar başlamadan, diş etleri çekilmeden, çürükler başlamadan diş muayenesi alışkanlığı bulunmadığını ifade eden Helvacıer, "Ağız ve diş sağlığı önemli ve hassa bir konu. En fazla diş eti kanamalarına rastlıyoruz. Bu Türkiye genelinde ve dünyada en fazla rastlanan ağız rahatsızlığıdır. Son zamanlarda diş çürüğü vakaları oldukça arttı. Ağzında diş çürüğü olmayana neredeyse yok gibi. Beslenmeye ve son zamanlarda rağbet gösterilen yumuşak yiyecekler ile asitli içeceklerin kullanılmasına bağlı. İlköğretim okullarında yaptığımız diş taramalarında ağzında çürük diş olmayan öğrenciye rastlamadık." dedi.

'ÇÜRÜK DİŞLER BÜTÜN ORGANLARA ZARAR VERİYOR'

Ağız ve diş sağlığının çok önemli olduğunu herkesin bilmesi gerektiğini ifade eden Helvacıer, "Dişleri ağrımadan vatandaşlarımız 6 ayda bir ağız ve diş kontrolü yapmalıdır. Erken teşhis dişin çekilmesini önler, ufak tedavi ve müdahalelerle diş uzun süre kullanılabilir. Günde mutlaka sabah-akşam dişler uygun bir fırça ve diş macunu ile fırçalanmalı, yumuşak yiyecek ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Vatandaşlarımızdan günde en az 2 defa dişlerini fırçalamalarını ve en az yılda bir defa diş muayenesi olmalarını tavsiye ediyoruz. Çürükler başladığı zaman enfeksiyon kaynağı oluyor ve bütün organlara zarar veriyor. Her dişin bir organ olduğu unutulmamalıdır." ifadelerini kullandı.

'ÇOCUKLAR BİR TARAFTAN ÇİZGİ FİLM İZLERKEN DİŞ TEDAVİLERİNİ YAPIYORUZ'

Hastanede özellikle küçük çocuklar için özel bir ağız ve diş sağlığı odası oluşturduklarını vurgulayan Helvacıer, "Hastanemize gelen çocuklar diş çektirmekten veya tedavi olmaktan korkuyordu. Bu korkularını gidermek için 12 yaş altındaki çocukların diş ve ağız sağlıkları için bir oda ayırdık ve donattık. En çok korkulan dişçi koltuğu çocukların ilgisini çekecek şekilde düzenlendi. Çocuklar bir taraftan çizgi film izlerken diş tedavilerini yapıyoruz. Onları diş sağlığı önemi hakkında bilgilendiriyoruz. Diş bakım ve önemi ailede başlar. Aile ve bireylerin küçük yaşta çocuklarına diş fırçalama ve dişin önemini anlatmasını istiyoruz. Ve her gün küçük çocukları ile birlikte banyoda uygulamalı olarak birlikte dişlerini fırçalamalarını tavsiye ediyoruz." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber 'Güneydoğuda en fazla diş eti kanamalarına rastlıyoruz' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER