"Hak ihlali var"

15 Temmuz sonrası yargıda başlayan cadı avı soruşturmaları sonucu Aydın’da tutuklanan dört hakim ve iki savcı, hak ihlali iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulundu.

2016 HSYK


3 binden fazla hakim ve savcı hakkında gözaltı ve tutuklama!

15 Temmuz’un ardından Aydın’da açığa alınarak 21 Temmuz’da tutuklanan hakimler Murat Saz, Egemen Devrim Durmuş, Ahmet Aydın ve Serap Aydın ile savcılar Metin Durgun ve Eyüp Murat Duran, avukatları Hicran Danışman aracılığıyla AYM’ye dilekçe gönderdi.

‘Suçüstü yapılmış gibi uygulandı’

Hakim ve savcılar dilekçelerinde, işlemlerin OHAL ilan edilmeden önce gerçekleştirildiğini hatırlatarak, gözaltı, arama ve el koyma gibi işlemlerin suçüstü hali olmamasına rağmen, suçüstü yapılmış gibi uygulandığını belirterek, “Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkımız ihlal edilmiştir” dedi.

Başvuruda, Ergenekon ve Balyoz davalarına da atıfta bulunuldu: “Aramalarda ele geçirilen elektronik eşyaların imajları alınmamış ve kopyası verilmemiştir. Bu haliyle hukuka aykırı delil niteliği kazanmıştır. Yakın geçmişteki bazı yargılamalarda el konula dijital eşyalara sonradan geriye dönük girdi yapılarak delil üretildiği göz önünde bulundurulduğunda, el konulan dijital eşyalara benzer müdahalelerle delil üretilmesinden endişe edilmektedir.”


ÖNE ÇIKAN HABERLER