HES barajında balıklar ölü bulundu

HES barajında balıklar ölü bulundu

Artvin'in Şavşat ilçesine bağlı Meydancık Köyü'nde bulunan Diyoban Hidroelektrik Santrali (HES) barajında balıklar ölü bulundu. Ölü bulunan balıklardan dolayı endişelerini belirten Meydancık Yöre Köyleri Kalkındırma, Dayanışma Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Namık Kemal Bahçeci, "Yöre halkından bana telefon geldi böyle böyle bir durum var, derede balıklar ölmüş, Diyoban HES'ten aşağı ölen balıklar, ben de onlara resimlerin alınmasını ve tahlil için numune balıkların alınmasını istedim. Elimizde şu anda 5-6 numune balık var. Gerekli kurumlara haber verdik. Jandarma geldi tutanağını tuttu. Milli parkların görevlisi tutanağını tuttu. İlçe tarım müdürlüğü görüntülü tutanağını tuttu." dedi.

Balık ölümlerine, tadilatta kullanılan çimentonun sebep olabileceğini belirten Bahçeci, "Herhalde bu barajda bir arıza vardı, bu arızanın tamiri için yapılan çimento neden olmuş olabilir. Balıkları tahlile gönderildiği zaman bu da ortaya çıkacaktır ama kesinlikle ölümlerin barajın altında olduğu için, bu barajdan kaynaklanan bir olay. Barajın yukarısında hiç balık ölümü yoktu, onun da görüntülerini aldırdık. Barajdan yukarı herhangi bir balık ölümü yok." dedi.

Dere üzerindeki tarım arazilerinin de bundan olumsuz etkileneceğini belirten Bahçeci, "Sulama kanallarından, tarımını, arazisini, bostanını, tarlasını, patatesini suladığı için bu suların da tarıma zararlı olacağını düşünüyorum. Ayrıca insanlar da bu derede serinlemek için dereye giriyor, bunun insan sağlığı için de zararlı olduğunu düşünüyorum." dedi.

HES'lerin doğaya ve canlılara verdiği zarara şahit olmak isteyenlerin kendilerine en yakın HES'e gidip gözleriyle görebileceklerini söyleyen Bahçeci, HES'lerin sürekli kontrol edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber HES barajında balıklar ölü bulundu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER