Hilmi Yavuz'dan iddialı açıklama


Yazar Hilmi Yavuz, "Doğu toplumlarında demokrasiler geçici ve arızî, despotizmler ise kalıcı ve esasdır." değerlendirmesini yaptı

Zaman gazetesi okurlarının mail ve sosyal medya hesaplarından gönderdikleri soruları cevaplayan Yavuz, Said Nursi, kesme işareti, ve hüzünle ilgili sorulara muhatap oldu.

Hilmi Yavuz, Didem Çayır tarafından yöneltilen "Türkiye'nin bugün demokrasiden uzaklaştığını söylüyoruz. Türkiye demokratik bir ülke miydi sizce? AB ile olduğu gibi demokrasiyle de aramızda 'platonik' bir aşk var sanki. Ne dersiniz Hocam?" şeklindeki soruya şu cevabı verdi:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin 93 yıllık tarihine bakıldığında, ülkenin kaç yılının gerçek anlamda demokrasi, kaç yılının ise askeri ve sivil vesayet despotizmi ile yönetilerek geçtiği rahatlıkla görülebilir. Doğu toplumlarında demokrasiler geçici ve arızî, despotizmler ise kalıcı ve esasdır. Evet, Türkiye için Demokrasi, platonik bir idea, bir mükemmel kavram olarak kalmış, ama aynı mükemmellikte ve kalıcı olarak hayata geçirilmemiştir. AB ile olan ilişkimizi ise bir medeniyet meselesi olarak düşünmek gerekir. Avrupa [Batı] medeniyeti Hıristiyan bir medeniyettir ve 'aslî' üyelik ancak bu medeniyete 'ait' olanlara mahsustur: Bizim gibi bu medeniyete sonradan 'mensup' olanlar için, olsa olsa 'imtiyazlı ortaklık' veya 'ikinci sınıf üyelik' söz konusudur."
CİHAN
<< Önceki Haber Hilmi Yavuz'dan iddialı açıklama Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER