Hindistan, Türkmen gazına talip


Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Türkmenistan'da resmi temaslarda bulundu. Dün akşam geç saatlerinde Rusya'daki BRİCS ve ŞİÖ Zirvesi sonrasında başkent Aşkabat'a gelen Başbakan Modi, bu sabah Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından Bağımsızlık Meydanı'nda resmi tören ile karşılandı. Berdimuhamedov ile Modi, uluslararası ve bölgesel konuların yansıra iki ülke arasında başta enerji olmak üzere ulaştırma, tarım, eğitim, teknoloji ve sağlık alanında işbirliğini değerlendirdi.

Resmi görüşmelerden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan konuk Başbakan, Türkmenistan gazına talip olduklarını kaydetti. Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) projesine önemli ölçüde destek verdiklerini söyleyen Modi, alternatif olarak İran üzerinden Türkmen gazına ulaşmak için çözüm yollarını araştırdıklarını belirtti. Türkmen gazını Afganistan üzerinden Hindistan ve Pakistan'a taşıyacak TAPİ projesinin bölgesel işbirliğini daha da güçlendireceğinin altını çizen Hindistan Başbakanı Modi, Türkmenistan'da enerji sektöründe yatırım yapmak için araştırma yaptıklarını ifade etti. Türkmenistan'ın enerji kaynaklarının, gübre ve diğer ürünlerini Hindistan pazarında görmek istediklerini söyleyen Modi, İran üzerinden Türkmenistan'a rahat ulaşabileceklerini dile getirdi.

Berdimuhamedov ise basın açıklamasında, Hindistan ile olan münasebetlerine büyük önem verdiklerini kaydetti. Hindistan ile terör, yasadışı uyuşturucu kaçakçılığı, sınır ötesi organize suçlar gibi alanlarda ortak mücadele etme kararı aldıklarını söyleyen Berdimuhamedov, Türkmenistan'ın Birleşmiş Milletler düzeyinde terör ile mücadelede Evrensel BM Konvansiyonu'nun en kısa zamanda kabul edilmesi için çaba gösterdiğini aktardı.

Modi ile Afganistan'daki son gelişmeleri de değerlendirdiklerini söyleyen Berdimuhamedov, Türkmenistan ve Hindistan'ın Afganistan'ı gelişmiş bir ülke olarak görmek istediğini kaydetti. Afganistan için TAPİ projesinin önemli olduğunun altını çizen Berdimuhamedov, bu projenin Afganistan'a yıllık 1 milyar dolar gelir ve 12 bin istihdam oluşturacağını kaydetti.

Hindistan ile Türkmenistan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere değinen Berdimuhamedov, Hint tarafının tarım, tekstil, enformasyon teknolojisi, inşaat, sağlık sektörlerindeki işbirliği tekliflerini değerlendireceklerini kaydetti.

Berdimuhamedov, ulaştırma sektörünün ikili ilişkilerde stratejik bir boyuta taşındığını kaydederek, Hindistan'ın Kuzey-Güney ulaşım koridoru kapsamında Mumbai limanının Basra Körfezi'ndeki İran'ın limanları ile birleştirilmesi yönündeki tekliflerini araştırdıklarını ifade etti.

TÜRKMENİSTAN İLE HİNDİSTAN SAVUNMA ALANINDA İŞBİRLİĞİ YAPACAK

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Aşkabat ziyareti kapsamında bir dizi anlaşmalara imza atıldı. İki ülke arasında savunma alanında işbirliği anlaşması imzalandı. Ayrıca, spor, turizm, yoga ve geleneksel tıp, eğitim ve Türkmenistan'daki gübre ürünlerinin Hindistan'a ulaştırılması gibi alanlarda işbirliği anlaşmaları imzalandı.

20 yıl sonra Türkmenistan'ı ziyaret eden ilk Hintli Başbakan olan Modi, resmi temasları kapsamında Aşkabat'ta Yoga ve Geleneksel Tıbbi Merkezi'nin açılış törenine katıldı. Bu merkezde Hindistan'ın önemli şahsiyeti Mahatma Gandhi'nin heykeli de dikildi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Özbekistan ve Kazakistan ziyaretinin ardından Rusya'daki BRİCS ve ŞİÖ Zirvesileri katıldı. Ardından Orta Asya ziyaretini devam ettiren Modi, Türkmenistan'dan sonra Tacikistan ve Kırgizistan'ı ziyaret edecek. CİHAN
<< Önceki Haber Hindistan, Türkmen gazına talip Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER