HSYK 2015 faaliyet raporu: Yargıya güvenin yeterli düzeyde olmaması ilk tehdit


Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 2015 faaliyet raporu açıklandı. Raporda, kamuoyunda yargıya güvenin yeterli düzeyde olmaması, ilk tehdit olarak nitelendirildi.

Rapora göre; daireler arasında idari ve mali yönden bağımsız olunması, görevleri belirlenmiş daireler biçiminde çalışması, denetlenebilir, yenilenebilir ve hesap verebilir olması, teknolojiyi etkin kullanması HSYK'nın güçlü yönleri arasında yer alıyor.

Zayıf yönlerden bazıları ise şöyle sıralandı; kurulun görev alanları itibariyle kısmen mevzuat karmaşasının olması, kurulun bağımsızlığı, yapısı ve işlevi hakkında kamuoyunun yeterli bilgiye sahip olmaması, kurul personelinin özlük haklarının yetersiz olması, mevcut bölge sisteminin bazı adaletsiz uygulamalara neden olması, kurulun hâkim ve savcı adayı alım sürecinde yer almaması, hâkim ve savcıların mesleki yetkinliğinin istenen düzeyde olmaması.

HSYK fırsatları ise şöyle sıraladı; toplumdaki değişim arzusu ve kuruldan beklentilerin yüksek olması, yasama ve yürütmenin yargı reformuna destek vermesi, e-devlet uygulamalarının yaygınlaşması, teknolojik gelişmeler ve bilgiye erişimin kolaylaşması, uluslararası kuruluşlarla işbirliği imkanının gelişiyor olması, Avrupa Birliği'ne katılım süreci.

Tehditler ise şöyle sıralandı; kamuoyunda yargıya güvenin yeterli düzeyde olmaması, kurulun yetkisinde olmayan birçok hususunda kuruldan bekleniyor olması, mahkemelerdeki iş yükünün giderek artması, hakim ve savcı sayısının yetersiz olması, içtihat hukukunun yeterince gelişmemiş olması, adaylık sürecinin yetersiz ve verimsiz geçmesi, hukuk öğreniminin yetersizliği. CİHAN
<< Önceki Haber HSYK 2015 faaliyet raporu: Yargıya güvenin yeterli düzeyde... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER