Hukuksuz atanan yönetimi korku sardı

Bank Asya’ya hukuksuz atanan yönetim kurulunun, yakın çevresine mevcut durumun sürdürülemeyeceğini ve ortakların açtığı davalardan çekindikleri öğrenildi.

Hukuksuz atanan yönetimi korku sardı

TMSF ta­ra­fın­dan Bank As­ya­’ya 5411 sa­yı­lı Ban­ka­cı­lık Ka­nu­nu­’nun 18/5 mad­de­si ge­rek­çe gös­te­ri­le­rek hu­ku­ka ay­kı­rı bir şe­kil­de ata­nan ge­çi­ci yö­ne­tim ku­ru­lu­nun mev­cut du­rum­dan ra­hat­sız ol­du­ğu or­ta­ya çık­tı. Ye­ni yö­ne­ti­min, 2014 yı­lı ma­li tab­lo­la­rı­nı im­za­dan ka­çın­ma­la­rı ve bu­nun üze­ri­ne ba­ğım­sız de­ne­tim fir­ma­sı Gü­ney Ba­ğım­sız De­ne­tim A.Ş’nin de Ban­ka­cı­lık Ka­nu­nu­’na ay­kı­rı bi­çim­de im­za­sız bi­lan­ço­yu ra­po­ru­na ek ya­pa­rak “gö­rüş bil­dir­mek­ten ka­çın­ma­sı­” so­nu­cun­da TMSF’­de ka­fa­lar ka­rış­tı.

DAVALARDAN KORKUYORLAR

Bugün'ün haberine göre, Özel­lik­le TMSF ta­ra­fın­dan Bank As­ya­’ya hu­kuk­suz bir şe­kil­de ata­nan yö­ne­tim ku­ru­lu üye­le­ri­nin ya­kın çev­re­le­ri­ne; mev­cut du­ru­mun sür­dü­rü­le­bi­lir­li­ği­ni kay­bet­ti­ği­ni, ban­ka yö­ne­tim ku­ru­lu üye­lik­le­ri­nin hu­ku­ki da­ya­na­ğı olan Ban­ka­cı­lık Ka­nu­nu 18/5’in atan­ma­la­rı­na ce­vaz ver­me­di­ği­ni ve is­tek­le­ri dı­şın­da ban­ka­ya atan­dık­la­rı­nı an­lat­tık­la­rı or­ta­ya çık­tı. En bü­yük kor­ku­la­rı­nın ise yö­ne­tim ku­ru­lu üye­lik­le­ri se­be­biy­le ban­ka or­tak­la­rın­ca açı­lan ve bun­dan son­ra açı­la­cak da­va­lar ol­du­ğu ifa­de edil­di.

HUKUKSUZ OLDUĞUNU ONLAR DA BİLİYOR

Bank As­ya­’ya ge­çi­ci ola­rak ata­nan yö­ne­tim ku­ru­lu üye­le­ri­nin mev­cut iş­gal­ci po­zis­yon­la­rı­nın TMSF ve BDDK Ku­rul­la­rı­’n­ca alı­na­cak ka­rar­lar­la hu­ku­ki ze­mi­ne çe­kil­me­si­ni ta­lep et­ti­ği be­lir­ti­li­yor.

İKTİDARIN İSTEDİĞİ İŞLERE İMZA ATMAYA DEVAM EDİYORLAR

Uz­man­lar, ban­ka yö­ne­tim ku­ru­lu­nun bek­len­ti­si­nin ak­si­ne; bün­ye­sin­de bu­lun­dur­du­ğu 100’ün üze­rin­de­ki avu­kat­la Tür­ki­ye­’nin en bü­yük hu­kuk de­part­man­la­rın­dan bi­ri­ne sa­hip olan TMSF’­nin hu­ku­ku hi­çe sa­ya­rak si­ya­si ik­ti­da­rın söy­lem­le­ri­ni ey­le­me ge­çir­mek için Bank As­ya ile il­gi­li ya­sa ve hu­kuk ta­nı­maz iş­le­re im­za at­ma­ya ban­ka­ya ata­dı­ğı yö­ne­tim üze­rin­den de­vam et­ti­ği­ni di­le ge­tir­di.

BDDK ve TMSF’­NİN CEVAPLAYAMAYACAĞI SORULAR

TMSF’­nin geç­miş uy­gu­la­ma­la­rın­da, yö­ne­ti­mi­ni üst­len­di­ği şir­ket­ler­de­ki yö­ne­tim ba­şa­rı­sı ve bu şe­kil­de şir­ket­le­rin de­ğer­le­ri­ni ar­tır­ma­sıy­la ka­mu­oyun­da yer al­dı­ğı­nı vur­gu­la­yan uz­man­lar TMSF’­nin Bank As­ya­’ya ata­dı­ğı yö­ne­ti­min 1.5 ay­lık ça­lış­ma­sı­nı me­rak et­tik­le­ri­ni söy­le­di­ler. Ko­nu hak­kın­da gö­rüş be­lir­ten uz­man­lar şu so­ru­la­rı sur­du: “A­ca­ba TMSF Ku­ru­lu, yö­ne­ti­mi­ni iş­gal et­ti­ği Bank As­ya­’nın mev­cut du­ru­mu­na iliş­kin ne ka­dar bil­gi sa­hi­bi­dir­ler? Ken­di­le­ri­ne ban­kay­la il­gi­li her­han­gi bir ra­por su­nul­muş mu­dur? Ban­ka­ya ata­dık­la­rı Yö­ne­tim Ku­ru­lu­’nun 1,5 ay­lık per­for­man­sı­nı gö­rev­den al­dık­la­rı Yö­ne­tim Ku­ru­lu­’nun per­for­man­sıy­la kar­şı­laş­tır­mış mı­dır?

İŞGALİN BİR AN ÖNCE BİTMESİ GEREKİYOR

Ban­ka or­tak­la­rı­nın yüz­de 85’inin is­te­nen ev­rak­la­rı BDDK’­ya tes­lim et­me­si­ne rağ­men iş­ga­lin sür­dü­ğü­ne dik­kat çe­kil­di. Ge­li­nen nok­ta iti­ba­riy­le ge­rek Fon, ge­rek­se Bank As­ya yö­ne­ti­mi­ni iş­gal eden ye­ni yö­ne­tim ku­ru­lu üye­le­ri­nin BDDK’­nın al­mış ol­du­ğu 18/5 ka­ra­rı­nı yan­lış uy­gu­la­ma­sı­nın sı­kın­tı­la­rı­nı da­ha faz­la his­se­de­cek­leri be­lir­ti­li­yor. Ban­ka or­tak­la­rı­nın hak ve men­fa­at­le­ri­ni ko­ru­mak­la yü­küm­lü olan an­cak ser­gi­le­dik­le­ri ka­sıt­lı yö­ne­tim­le ban­ka­nın za­yıf­la­ma­sı­na se­bep olan ban­ka yö­ne­tim ku­ru­lu­nun iş­ga­li­nin, BDDK’­nın ala­ca­ğı ka­rar­la bir an ön­ce son­lan­dı­rıl­ma­sı is­ten­di.

'BAĞIMSIZ KURULLAR İŞLEVSİZ'

TMSF ve BDDK’nın Bank Asya’da 1.5 aydır ne yaptığının bilinmediğini ifade eden uz­man­lar, “Çün­kü Tür­ki­ye­’de ar­tık ku­rul­lar iş­le­vi­ni yitirmiş. Ya­sa ge­re­ği ba­ğım­sız ve ta­raf­sız ol­ma­sı ge­re­ken TMSF, si­ya­si ik­ti­da­rın biz­zat ta­kip­çi­si ol­du­ğu Bank As­ya ko­nu­sun­da eni­ne boyu­na ko­nu­yu de­ğer­len­dir­me yap­ma­dan ka­rar ver­miş­ti­r” şek­lin­de gö­rüş be­lirt­ti.
<< Önceki Haber Hukuksuz atanan yönetimi korku sardı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER